IMF: akár közpénzből, de menteni kell a bankokat

2011.04.14. 10:40

Az európai bankok ingatag helyzete jelenti a fő fenyegetést a világ pénzügyi rendszerére. Ezek a pénzintézetek arra kényszerülnek, hogy friss tőkét szerezzenek - állítja a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A világ pénzügyi stabilitásáról készített, szerdán ismertetett jelentésében a valutaalap rámutatott, hogy többet kell tenni a pénzügyi rendszer átfogó megerősítésére. Különösen igaz ez Európára, ahol feszültség uralkodik a költségvetések kiegyensúlyozásán fáradozó államok és a pénzügyi világválság által megtépázott banki szektor között.

A hiányos politikai intézkedések és a bankszektor elégtelen reformjai miatt a globális bankrendszer egyes elemei sebezhetőek maradtak további megrázkódtatásokkal szemben. "Nagyon sok pénzintézet, különösen a leggyengébb európai bankok, kerültek egymással összefüggő nyomások örvényébe, ami fokozza a kockázatokat a rendszer egészére nézve" - állapították meg az IMF szakértői jelentésükben, amelyet évente kétszer készítenek el.

Lélegeztetőn

A valutaalap megítélése szerint most az európai bankrendszer egész csoportjai vannak elvágva a normális pénzügyi finanszírozástól, ezek az Európai Központi Bank és a repo piac rövid távú hiteleire támaszkodnak, ám ez válságos időben könnyen elapadhat.

Bizonyos német bankok, olasz, portugál és spanyol takarékszövetkezetek kerülhetnek emiatt nehéz helyzetbe. Európa nem kerülheti el az életképtelen bankok szerkezeti átalakítását és a működő bankok feltőkésítését, utóbbinak egy részét valószínűleg közpénzekből - vélik a szakértők, akik szerint egy szilárdabb pénzügyi rendszer megteremtése nélkül Európa lemaradhat a gazdasági növekedés terén.

Az IMF szerint a világ pénzügyi rendszerében problémát jelent az amerikai háztartások túl nagy mértékű eladósodottsága és a feltörekvő gazdaságok azon problémája, hogy miként kezeljék a beáramló új befektetéseket a gazdaság túlhevülése nélkül.