Tőzsdére vihetik a Ferrarit

2011.04.19. 07:38

Bankárok arra akarják rávenni Sergio Marchionnét, a Fiat vezérigazgatóját, hogy az autógyártó vigye tőzsdére Ferrari-divízióját. Véleményük szerint ezzel a lépéssel jelentős forrásra tehetne szert a Fiat, amit adósságai törlesztésére használhatna, ennek nyomán javulhatna a jelenleg bóvli kategóriába sorolt hiteleinek minősítése,írja a Napi Gazdaság.

Marchionne ötmilliárd euróra becsli a sport­autó­gyár­tó üzletág piaci értékét − idézte a vezérigazgató nyilatkozatát a Bloomberg. A hírügynökségnek nyilatkozó elemzők becsléseinek átlaga messze nem ilyen optimista: e szerint a Ferrari üzemi eredményének tízszeresét, hárommilliárd eurót érhet.

Az üzletág tavalyi eredménye 302 millió euró volt, amit 1,92 milliárd euró árbevétel mellett ért el. Marchionne tavaly novemberben vetette fel a Ferrari tőzsdére vitelének lehetőségét, amikor arról beszélt, hogy el kell adni a cég néhány eszközét, köztük a sportautógyártó egy részét, ha a Chrysler további tulajdonrészeinek megvásárláshoz pénzre lesz szüksége.

A vállalat 12,2 milliárd euró készpénzzel és gyorsan arra váltható eszközzel rendelkezett 2010 végén, nettó adóssága 542 millió euró volt. Ez utóbbi azonban a tőkebefektetések jelentős emelkedése miatt 2011 végére várhatóan 1,5−1,8 milliárd euróra emelkedik.