Adópletykák gyilkolják a kínai tőzsdét

2011.04.29. 07:14

Rövid összeomlás játszódott le csütörtök reggelig a dollárban denominált kínai részvények piacán Sanghajban: az 53 kínai részvényből álló Shanghai B-shares index két nap alatt 12 százalékkal zuhant, a tegnapi, napon belüli 5 százalékos csökkenésből zárásra 2,8 százalék mínuszba tudott visszakapaszkodni az index, írja a Napi Gazdaság.

Az esést a Bloomberg hírügynökség szerint az a pletyka okozta, amely szerint a kormányzat egy "kísérleti program" keretében adót vetne ki az idegen devizában denominált részvényekre. Az értesülések a Shanghai Securities Newstól, az állami Xinhua hírügynökség társszervezetétől származnak. Azonban nemcsak ez, hanem a jüan erősödésének esetleg nagyobb teret engedő árfolyam-politika bevezetéséről szóló hírek sem tettek jót a részvényeknek, legalábbis a China Business News szerint.

A B részvények piacán meglehetősen sok a kisbefektető, s ők hajlamosak minden híresztelésre pánikeladásokba kezdeni − kommentálta az eseményeket Wu Kan, a Dazhong Insurance Group sanghaji befektetési alapkezelője. A Reuters ugyanakkor adózási kérdésekben illetékes kormányzati értesülésekre hivatkozva azt írta, nem valószínű, hogy egyhamar megadóztatnák Kínában a részvényárfolyamokon elért nyereségeket.