Úgy nőtt Magyarország, mint Európa

2011.05.13. 13:17
Az euróövezet összesített bruttó hazai terméke (GDP) 0,8 százalékkal nőtt az idei első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévhez képest - közölte pénteken az Eurostat nem végleges adatként. Portugália ismét recesszióba került.

Az uniós statisztikai hivatal jelentése rácáfolt a szakértői előrejelzésekre, amelyek alapján kisebb, 0,6 százalékos növekedés volt várható a 2011 január-március időszakban az időközben Észtországgal 17 országgá bővült övezetben negyedéves, és 2,2 százalékos éves szinten.

A zóna éves növekedése is meghaladta a várakozásokat. A GDP három és fél éve legnagyobb ütemben, 2,5 százalékkal nőtt. A 27 tagú Európai Unió egészében a GDP negyedéves szinten 0,8 százalékkal, éves összevetésben 2,5 százalékkal nőtt az idei első három hónapban.

Míg az euróövezetben és az Európai Unióban növekedési trend mutatkozik, addig a rivális Amerikában lassulás. Az Egyesült Államokban ugyanis a tavalyi utolsó negyedévben még 0,8 százalékos volt a GDP-növekedés az előző három hónaphoz képest, addig ez az idei első három hónapban 0,4 százalékra mérséklődött. Éves szinten 2,8 százalékról 2,3 százalékra lassult a gazdaságnövekedés.

Az Eurostat adatai szerint Németország, Európa legerősebb gazdaságának a GDP növekedése 1,5 százalék volt negyedéves és 4,8 százalék éves összevetésben. A második legerősebb gazdaságnak számító Franciaország esetében a növekedés 1,0 százalék volt negyedéves és 2,2 százalék éves viszonylatban. A listán harmadik helyen álló  Olaszországban a bővülés már jóval szerényebb volt, a tavalyi utolsó három hónaphoz képest 0,1 százalék, a tavalyi első negyedévhez viszonyítva 1,0 százalék.

Az euróövezet gyenge láncszemeinek számító Portugáliában csökken, Görögországban és Spanyolországban nőtt a GDP negyedéves szinten.

Portugáliában 0,7 százalék csökkenést jegyeztek fel, és miután a tavalyi utolsó három hónapot 0,6 százalékos gazdasági visszaeséssel zárta, ezért ismét recesszióba kerül az ország. Görögországban a negyedéves növekedés 0,8 százalék volt a tavalyi utolsó negyedévi 2,8 százalékos csökkenés után. A görög gazdaság több mint egy év után először mutatott növekedést negyedéves szinten.

Spanyolországban némileg gyorsult a negyedéves szintű gazdaságnövekedés, a tavalyi utolsó negyedévi 0,2 százalékról 0,3 százalékra.