Gordon Brown szívesen lenne az új DSK

2011.05.18. 17:37 Módosítva: 2011.05.18. 17:38

Változatlanul esélyesnek tartja magát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói tisztségére Gordon Brown volt munkáspárti brit kormányfő, annak ellenére, hogy a jelenlegi konzervatív-liberális brit kormánykoalíció nem támogatná jelölését a posztra - írta szerdán a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap értesülése szerint Brown - aki a Labour által elvesztett tavaly májusi választásokig állt a brit kormány élén - "azt mondogatja barátainak", hogy van akkora globális támogatottsága, amellyel felülkerekedhet a jelenlegi brit miniszterelnök, a konzervatív párti David Cameron ellenállásán.

A Financial Times szerint Brown azt is közölte kollégáival, hogy Cameronnak nincs vétójoga a szexuális bűncselekmények vádjával letartóztatott jelenlegi IMF-vezérigazgató, Dominique Strauss-Kahn utódjának kijelölésében.

A lap forrásai szerint Brown már Strauss-Kahn letartóztatása előtt "puhatolózott" Washingtonban és Párizsban, és meggyőződése, hogy jelölését az IMF vezetői posztjára támogatnák azok, akik elismerik a 2008-2009-es pénzügyi válság kezelésében játszott szerepét.

Az egykori munkáspárti brit kormányfő esetleges IMF-vezérigazgatói jövőjével kapcsolatban már jóval Strauss-Kahn hétvégi letartóztatása előtt felmerültek a találgatások a brit sajtóban, bár a jelenlegi konzervatív-liberális brit kormány már értésre adta, hogy nem támogatná Brown jelölését a posztra.

A Daily Mail meg nem nevezett forrásai néhány hete azt mondták a konzervatív brit napilapnak, hogy Gordon Brown "a nyilvánvaló jelölt" az IMF élére. A Mail április végi beszámolója szerint Brown támogatásra lelhet más európai országok részéről, és "vannak szövetségesei" az amerikai Demokrata Párt vezető tisztviselőinek körében is.

Európa vs. feltörekvők

Eközben a feltörekvő országok részéről alighanem erősödik az évek óta tartó nyomás, hogy megtörjék a gyakorlatot, miszerint a Világbank élére az USA, az IMF élére Európa jelöl első számú vezetőt. A lehetséges jelöltekről hosszabban itt olvashat.

Angela Merkel kancellár mindenképp európai vezetőt tart kívánatosnak. A német üzleti lapok emlékeztettek arra, hogy a kancellár egy évvel ezelőtt az európai partnerek heves tiltakozása ellenére keresztülvitte, hogy az IMF vegyen részt a görög, az ír és a portugál mentőcsomagban. Berlin attól tart, hogy amennyiben a valutaalap élére egy feltörekvő ország jelöltje kerülne, az IMF számára Európa már kevésbé lesz fontos.