Kínának jó üzlet az euróválság

2011.05.27. 07:20
Határozottan erősödött az euró arra a hírre, hogy több ázsiai befektető - elsősorban Kína - részt akar venni a portugál mentőcsomag finanszírozásában. A pekingi jegybank elemzője szerint az eurózóna gondjainak orvoslása elemi érdeke országának.

Az euró erősödött a dollárral, a jennel és a svájci frankkal szemben is arra a hírre, amely szerint Kína növelni akarja európai kötvényvásárlásait, jelentette a Bloomberg. A drágulást követően az euró/dollár keresztárfolyam az 1,42-es szintet is megközelítette, míg az euró/frank árfolyamnál 1,23600 volt a csúcs lapzártánkig, írja a Napi Gazdaság.

A folyamat kiindulópontja az európai stabilitási eszköz (EFSF) vezérigazgatója, Klaus Regling nyilatkozata volt. Regling azt mondta a Financial Timesnak, hogy ázsiai befektetők − köztük Kína − erősen érdeklődnek az alap júniusi kötvénykibocsátásai iránt, amelyeken a Portugáliának megítélt EU−IMF mentő csomag finanszírozásához keresnek forrásokat. Az EFSF a hónap közepén 3−5 milliárd euró, június végén pedig további ötmilliárd euró értékben bocsát ki kötvényeket.

Peking aktív résztvevője volt az alap januári aukciójának is, amelyen az Írországnak megszavazott kedvezményes kölcsön finanszírozásához vettek fel hitelt, bár az EFSF vezetői azt nem árulják el, mennyi értékpapírt vásárolt Kína.

Az Európai Bizottság (EB) szerdai kibocsátásán, amelyen ötéves papírokat értékesítettek a portugál csomag finanszírozásához, a 4,75 milliárd eurós mennyiség 16 százaléka került ázsiai befektetők kezébe. Az uniós mentő csomagokat részben az EB ellenőrzése alatt álló európai stabilitási mechanizmus (ESFM) terhére finanszírozzák, ennek az alapnak a fedezete az EU költségvetése.

Regling elmondása szerint a kínai kötvényvásárlás nem jelenti azt, hogy Peking ezzel támogatná az európai erőfeszítéseket az adósságválság kezelésére, hanem arról van szó, hogy a túlnyomórészt dollárban jegyzett devizatartalékot sokszínűbbé akarják tenni. Szakértők szerint azonban ennél nagyobb jelentősége van Peking aktivitásának. Egy a Bloombergnek nyilatkozó elemző szerint a mentőcsomagok ázsiai finanszírozása rámutat arra, hogy az eurózóna helyzete nem olyan tragikus, mint azt sokan hinni szeretnék.

Ennél többet árulhat el azonban a kínai jegybank oktatási központjánál dolgozó Vang Jung professzor elemzése, amelyből kiderül, hogy országának elemi érdeke az övezet adósságválságának enyhítése. Először is az eurózónás kötvények vásárlásával felpuhíthatják az uniós álláspontot a Kína piacgazdasági státusának megadásáról folyó vitában, illetve enyhíthetik a jüan gyengítése érdekében kifejtett európai nyomást.

Másodszor a válság elmélyülése − amit elsősorban a görög adósságok átütemezése válthat ki − érezhető hatással lenne az ázsiai ország exportjára. Vang becslése szerint az euró minden egyszázalékos leértékelődése a dollárral szemben 0,65 százalékponttal fékezi az Európába irányuló kínai exportot. A közös európai deviza 3,5 százalékos gyengülése az elmúlt három hétben 2-3 százalékpontot farag le a kivitel idei növekedéséből.