Rizsválságról vizionálnak a rizskutatók

2011.05.27. 12:38
Nem zárható ki, hogy megismétlődik a 2008-as rizsválság, amikor a rendkívüli drágulás miatt sok fejlődő országban éhséglázadások törtek ki, és a számos fejlett országban is korlátozták a vásárlást.

A létfontosságú mezőgazdasági termékek árának emelkedése pánikszerű felvásárlást eredményezhet a rizs esetében, vélte a nemzetközi rizskutató intézet, az IRRI pénteken publikált elemzésében.

Az IRRI összeállítása szerint a búza ára 121 százalékkal emelkedett az idén februárig eltelt nyolc hónapban, a kukorica 92 százalékkal, a cukor 80 százalékkal drágult. Eközben a rizs ára csak 17 százalékkal ment fel, mert a főbb termelő régiókban kedvező volt az időjárás, jó volt a termés.

Elvileg ez várható a továbbiakban is, de egy esetleges felvásárlási roham, és egy kedvezőtlen időjárás felhajthatja az árakat: Kínában, a legnagyobb termelő és fogyasztó országban például fél évszázada a legnagyobb szárazság tombol, és sok függ attól is, hogy miként alakul a monszun Indiában, a második legnagyobb termelő országban.

A 2008 tavaszán az ázsiai rizs ára megháromszorozódott, ezzel minden idők legmagasabb szintjére emelkedett: megközelítette a tonnánkénti ezer dollárt a 2007 végi 362 dollárral szemben mert a készletek 30 éves mélypontra zuhantak a kereslet növekedése, és a rossz időjárás okozta termeléskiesés miatt.

Az IRRI szerint bizakodásra adhat okot, hogy a készletek most 20 millió tonnával nagyobbak, mint a 2008-as válság idején, és egyelőre jók a terméskilátások is. A piac elvileg egyensúlyban van: 450-460 milliós termés várható 450 millió tonnás kereslet mellett.