A görögök inkább eladják az olajtársaságukat

2011.06.10. 15:22

Görögország pénteken nyilvánosságra hozta az új pénzügyi segélycsomag keretében végrehajtani tervezett privatizációs program részleteit.

A program keretében az állam 2012 első negyedének végéig teljes egészében eladja a Hellenic Petroleum olajtársaságban tartott 35,5 százalékos tulajdonrészét. A Depa gázipari vállalatban birtokolt részesedéséből a korábban tervezett 32 százalék helyett 55 százalékot ad el az állam és csak 10 százalékos pakettet tart meg.

Az állam értékesíti a Defa gázszolgáltatóban tartott teljes részesedését és az észak-keleti görög partoknál fekvő mélytengeri gázmezőben meglévő teljes részesedését is. A program felgyorsítja a privatizációs folyamatot. Az OPAP sportfogadási iroda értékesítését 2011-re hozzák előre 2012-ről, csakúgy, mint számos banki részesedés eladását.

A költségvetés végleges tervezete, amelynek parlamenti megszavazását június 28-ra reméli a kormány, az EU és az IMF feltételeinek megfelelően független szakértők által irányított privatizációs alap létrehozását írja elő.

A privatizálásra szánt vagyon - kezdve a közlekedési-szállítási vállalatoktól az energiaipari vállalatokon át egészen a bankokig - értékesítéséből 2015-ig 50 milliárd eurós bevételt vár a görög kormány. A terv azonban ellenállásba ütközhet mind a parlamentben, mind pedig a közvélemény részéről.