Jól halad a spanyol bankszektor átalakítása

2011.06.19. 20:15
A költségvetési deficit csökkentésére irányuló korai lépések, és a bankszektor átalakítására való törekvés kedvező képet fest Spanyolországról az ING Investment Management elemzése szerint. Bár Spanyolország az európai adósságválság által legjobban érintett államokhoz tartozik, az elmúlt 6-9 hónapban világossá vált, hogy jobb helyzetben van, mint a már bajba jutott országok.

A spanyol kormány a 2009. évi 11,2 százalékos és a 2010. évi 9,2 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány után az idei évre 6 százalékos, 2012-ben 4,4 százalékos, míg 2013-ban 3 százalékos deficitet tervez. Az autonóm régiók a központi költségvetéssel összhangban törekednek a hiány lefaragására, és ezt biztosítja, hogy a régiók kizárólag a központi szervek hozzájárulásával bocsáthatnak ki kötvényeket.

A válság előtti években a spanyol bankrendszer jelentős mértékben bővült, elsősorban az ingatlanpiac fellendülésének köszönhetően. A pénzpiac összeomlását követően azonban a spanyol bankoknál nőttek a nem teljesítő hitelek miatt kötelezően elkülönített összegek, továbbá a kiterjedt fiókhálózatok megemelték a bankrendszer kiadásait. Ezért nagyszabású bankreformra volt szükség Spanyolországban - emlékeztet a befektetési ház elemzésében.

A reform során bankmentő alapot, 99 milliárd eurónyi hitelkeretet hozott létre a spanyol kormány, amelyből jelentős költséghatékonysági intézkedések elfogadásának ellenében hívhattak le támogatást a bankpiaci szereplők. Eddig nyolc takarékszövetkezet összesen 11 milliárd euró segélyt vett igénybe.

Fontos része a reformoknak továbbá, hogy az idei év elején jelentősen szigorították a bankok tőkemegfelelési szabályait: az első körös magtőke kötelező arányát 8, egyes esetekben 10 százalékra emelte Madrid, amelyet szeptember végéig kell teljesíteniük a pénzintézeteknek. Most a bankmentő alap, valamint a spanyol központi bank azt vizsgálja, hogy a bankrendszerből hiányzó 15 milliárd eurónyi tőkét milyen tulajdonszerzési feltételek mellett biztosítja a kormány.

Az ING szerint a nagyobb kereskedelmi bankok, mint a Santander és a BBVA, továbbá a nagyobb takarékszövetkezetek könnyebben vészelhetik át a pénzpiaci válság okozta nehézségeket, mivel megfelelő nemzetközi diverzifikáltsággal rendelkeznek, valamint rendszerjelentőségük miatt kedvező helyzetben fogadhatják a bankrendszer átalakítására irányuló kormányzati törekvéseket.

A kisebb takarékszövetkezetek azonban nehézségekbe ütközhetnek és összeolvadhatnak. Ez azonban az ING szerint kedvező hatással lehet a spanyol pénzpiacra, mivel nőhet a bankrendszer hatékonysága, és csökkenhet a felesleges banki kapacitás.