Nyolchavi mélyponton a bizalom az eurózónában

2011.06.29. 12:31

Az eurózóna gazdasági bizalmi indexe nyolc hónapja nem látott szintre esett vissza júniusban, a görögországi mentőcsomaggal kapcsolatos határozatlanságok kapcsán. Az index az eurózóna 17 tagországában a májusi 105,5 pontról júniusra 105,1 pontra esett vissza, ez az elemzők által előre várt értéket 0,1 százalékponttal haladja meg. Júniusban negyedik hónapja mértek csökkenő értéket – írja a Quaestor.

Németországban, Európa legnagyobb gazdaságában a befektetők bizalmi indexe is esett ebben a hónapban az európai szolgáltató szektor és feldolgozóipar gyengülése mellett. A hangulatindex az európai feldolgozóipar körében a májusi 3,8-ról 3,2-re esett vissza. A szolgáltatóipari bizalmi index 9,3-ról 9,9-re nőtt, ahogy a fogyasztói bizalmi index is -9,9ről -9,8-ra. Ugyanígy javulást mutatott az építőipari hangulatindex is, utóbbi adatok némi bizakodásra adnak okot.

A szolgáltatóipari vállalatok eladási árakra vonatkozó várakozásai a májusi 9,6 pontról 7,5-re estek vissza. A háztartások már optimistábbak voltak a pénzügyi helyzetükkel kapcsolatban a következő 12 hónapra, míg a fogyasztók hajlandósága a nagyobb beruházásra ebben az időszakban -27 pontról -24,1 pontra nőtt.

Az adatok összhangban vannak a gazdasági kilátásokra vonatkozó mérséklődő előrejelzésekkel.

Az adatközlésnek lényeges árfolyamhatása nem volt, az dollár/euró kurzus 1,4388 körül mozgott, közölte az adatok mellett a Quaestor.