Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Menekítik a pénzüket a görögök

2011.07.06. 07:46

Folyamatosan csökken a görög bankok betétállomány, ahogy a görög lakosság és a vállalatok egyre veszik ki pénzüket a bankokból - írja a Portfolio.hu. Májusban áprilishoz képest újabb 2,5 százalékkal csökkent a görög banki betétek értéke, amivel az egyre nagyobb forráshiánnyal küszködő bankok már az EKB segítségében bíznak.

A görög vállalatok és háztartások bankbetét állomány sorozatban az ötödik hónapja csökken. A legutolsó adatok szerint májusban 2,5 százalékkal csökkent a görög bankbetétek értéke 191,9 milliárd euróra az áprilisi 196,8 milliárd euróról - derült ki a görög nemzeti bank adataiból.

A betétállomány csökkenése - ami részben a tőkemenekülésnek köszönhető - komoly nyomás alá helyezi a görög bankokat, akik az ország adósságválsága miatt amúgy is csak szűkösen jutnak forráshoz. Emiatt a bankok egyre inkább az Európai Központi Bankban bíznak, hogy megsegíti őket likviditással.

Míg májusban 2,5 százalékkal, idén már 8,5 százalékkal, azaz 17,7 milliárd euróval csökkent a görög bankok betétállománya, míg 2010-ben összesen 29,1 milliárd eurós, vagyis 12,2 százalékos volt a magánszektor forrás kivonása a pénzintézetekből - írja a Reuters.