Leminősítheti a Moody's Amerikát

2011.07.13. 23:58

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette szerdán az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását a Moody's Investors Service. A hitelminősítő szerint egyre nagyobb az esély arra, hogy nem sikerül időben egyezségre jutni az amerikai államadósság-limit emeléséről, így az amerikai kormány törlesztési hátralékba kerülhet.

Az Egyesült Államokat immár mindhárom nagy hitelminősítő osztályzatrontással fenyegeti.

Néhány hete a Standard & Poor's az Egyesült Államok hosszú futamidejű államadósságának ugyancsak a lehető legmagasabb szinten nyilvántartott - a cég módszertanában "AAA"-val jelölt - besorolására negatív kilátást adott az addigi stabil helyett, szintén azzal indokolva a piacokat világszerte megrázó lépést, hogy nem látja biztosítottnak a költségvetési és adóssághelyzet stabilizálását eredményező megállapodást a Fehér Ház és a kongresszus között.

Nem sokkal később a Fitch Ratings is kilátásba helyezte az amerikai osztályzatrontást arra az esetre, ha augusztus elejéig nem sikerül egyezségre jutni az amerikai államadósság-limit emeléséről folyó vitában.