Ha összeomlik a részvénypiac, újraindul a pénznyomda

2011.07.21. 08:21

Jelentős mértékben javult a világgazdaság növekedési kilátásainak megítélése a Bank of America-Merrill Lynch legfrissebb felmérése szerint.

A vizsgálat során - amelyben 265, összesen közel 800 milliárd dollár befektetéséért felelős portfóliómenedzsert kérdeztek meg - a válaszadók nettó 19 százaléka vélte úgy, hogy a világgazdaság növekedni fog a következő 12 hónap során, ez jelentős javulás a májusi 10 százalékos mélyponthoz képest. A vállalatok profitkilátásait is egyre optimistábban ítélik meg a szakemberek, 11 százalékuk számít azok növekedésére világszerte a júniusi 7 százalékot követően.

Ugyanakkor az európai országok adósságválságával kapcsolatos félelmek nőttek a hónap során. A válaszadók kétharmada nevezte meg ezt a problémakört a piacokat fenyegető legnagyobb kockázatnak az egy hónappal korábbi 43 százalék után.

Az európai befektetők számos szektorban drasztikusan csökkentették a hónap során kitettségüket, a legszembetűnőbb a bankszektor iránti ellenérzés. A kontinens bankrészvényeit nettó 57 százalék súlyozza alul, ez jelentős növekedés a júniusi 33 százalékhoz képest is, s a legmagasabb érték 2009 februárja óta. A profik, miközben csökkentették az eurózónás országok részvényeiben való kitettségüket, jelentősen növelték más régiók súlyát a portfóliókban, többek között az Egyesült Államokat.

Az S&P-500-at kell figyelni

A hangulat javulásával párhuzamosan a további monetáris lazítással kapcsolatos várakozások mérsékeltek maradtak. A válaszolók 40 százaléka nem hiszi, hogy a jövőben jönne egy QE3 az Egyesült Államokban (a pénzpumpa harmadik köre). Ugyanakkor 48 százaléknak az volt a véleménye, hogy szükség lehet egy ilyenre, amennyiben az S&P-500-as részvényindex 20 százalékkal esne.

A befektetők nem szeretnék, ha a monetáris politika irányítói pánikba esnének, de többségük újabb lazításra számít, amennyiben az S&P-500-as index 1100 pont alá esik - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch vezető részvénypiaci stratégája.

Kiemelte, a befektetők határozott választ adtak az eurózóna államadósságainak problémájára kitettségük csökkentésével, a kérdés most már csak az, hogy nem váltak-e túladottá az európai részvények - mondták a bank szakértői.

Az eurózóna szenvedései közepette a globális feltörekvő piacok és Japán megítélése hatalmasat javult. Az alapkezelők nettó 33 százaléka felülsúlyozza a globális feltörekvő piacokat, ez 10 százalékpontos növekedés júniushoz képest, s ezzel a legkedveltebb befektetési célponttá váltak.