Merkel: Az adósságválság még nem ért véget

2011.07.22. 17:47

Angela Merkel pénteki, a parlamenti szünet kezdete előtt tartott nemzetközi sajtóértekezletén minden mást háttérbe szorított a görög adósságválság, illetve az euró válsága. Az Európai Uniót nagy felelősség terheli az euró jövőjéért - fogalmazott a kancellár, aki ismét hangsúlyozta, hogy az euró nélkül Európa immár elképzelhetetlen.

Merkel úgy értékelte, hogy a brüsszeli csúcson jó és jelentős eredmények születtek. A kormányoknak azonban nagy a felelősségük a jövőt illetően - hangsúlyozta a kancellár, utalva arra: Németország kész vállalni ezt a felelősséget. A német kancellár ismét kiállt a magánbefektetőknek a görög államadósság csökkentésében való részvétele mellett.

Merkel óvott ugyanakkor a válság gyors megoldásával kapcsolatos túlzott várakozásoktól. Megismételte azt a korábbi álláspontját, amelyek szerint a jelenlegi krízis egyetlen látványos lépéssel nem oldható meg, megfogalmazása szerint a tényleges megoldást csakis egy több lépésből álló és ellenőrizhető folyamat jelentheti.

A német kancellár úgy értékelte, hogy országa a nemzetközi pénzügyi válság idején "példás" magatartást tanúsított. "Németország túl van a válságon, és erősebb, mint korábban volt" - hangoztatta Merkel.