Soros György visszavonul

Portfolio
2011.07.26. 15:11 Módosítva: 2011.07.26. 15:31
Bezárja hedge fundját Soros György. Bár a milliárdos befektető már korábban visszavonult az aktív befektetési tevékenységtől, fiaival most úgy döntött, felszámolják a Quantum Fundot. Az alap negyven éven keresztül nagyjából 20 százalékos évi átlaghozamot produkált, az elmúlt másfélévben azonban igen gyengén szerepelt.

Soros Görgy bezárja a világ legsikeresebb hedge fundját, mostantól csak saját vagyonát gyarapítja, derül ki egy, a befektetőknek küldött levélből, amelyben Soros fiai, Robert és Jonathan, a fedezeti alap vezetői köszönik meg a befektetők eddigi bizalmát, írja a Bloomberg.

Soros György

Soros György 1930-ban született Schwartz György néven, Budapesten. Miután túlélte a náci megszállást, a kommunista diktatúra elől az Egyesült Királyságba vándorolt ki 1947-ben, ahol a London School of Economicson szerzett diplomát. Soros később 1956-ban az Egyesült Államokba költözött, ahol egy ideig filozófusként, majd tőzsdei alkuszként és értékpapír-elemzőként dolgozott. 1969-ben megalapította saját hedge fundját, a Quantum Fundot, amelyet a Soros Fund Management-en keresztül irányított, és amely a történelem egyik legsikeresebb hedge fundja lett. Soros nem csak sikeres spekuláns, de elismert közgazdász is volt, aki az 1987-ben megjelent A pénz alkímiája című könyvében is kifejtette reflexivitás elméletét, írja a Portfolio.hu.

Soros a 25,5 milliárd dollárt kezelő alapot négy évtizeden át kezelte, most azonban úgy döntött, kifizeti a külső befektetők pénzét és csak a családi vagyont kezeli tovább.

A döntés hátterében vélhetően a befektetési cégekre vonatkozó új, szabályok állnak. A hedge fundok üzemeltetése korábban viszonylag könnyű volt, addig az új szabályok azonban szigorúbbak: be kell őket jegyeztetni a tőzsdefelügyeletnél, és részletes információt kell adniuk működésükről.

A Quantum Fund 1969 óta átlagosan évente 20 százalék körüli hozamot produkált, ám az utóbbi másfél éve már nem sikerült jól, 2010-ben 2,5 százalékos hozamot értek el, idén már 6 százalékos veszteségnél járt az alap. Ekkor döntöttek úgy, hogy felfüggesztik a további kereskedést, és tőkéjük 75 százalékát kockázatmentes likvid eszközökben tartják.

000 Par3748655

A Quantum Fund alapvetően globális makró stratégiát követett, sőt ennek a hedge fund stratégiának a legnevesebb képviselője volt. (A globális makró stratégia kialakításakor az egyedi vállalati elemzések helyett, alapvetően makrogazdasági folyamatokat elemeznek a globális makró hedge fundok menedzserei.)

A Quantum Fund fénykorát a 70-es években élte, 1970 és 1980 között 4200 százalékos hozamot produkált, míg ez idő alatt az S&P 500 index 47 százalékot emelkedett. Soros igazán nagy hírnevet 1992-ben szerzett, amikor úgy döntöttek, elkezdenek nagyban fogadni a font leértékelődésére a német márkával szemben. A font túlértékelődését látva más befektetők is beszálltak a font eladásba, így végül a jegybank megadta magát, és kénytelen volt kiszállni az európai devizák között létrehozott úgynevezett valutakígyóból.

Sorosnak nem minden befektetése volt népszerű és sikeres: az 1997-es ázsiai válság során például a thai deviza összeomlására spekulált, és  ezzel maga is hozzájárult a thai fizetőeszköz jelentős leértékeléséhez. Kevésbé sikerült később az orosz befektetése, amikor az orosz összeomlást megelőzően vásároltak orosz részvényeket és kötvényeket. Ráadásul Soros a rubel leértékelését ajánlotta közben az orosz vezetőknek, akik végül meg is fogadták tanácsát.

A 80 felett járó Soros Görgy 15 milliárd dolláros magánvagyonnal rendelkezik, ha a Quantomot be is zárja, alighanem továbbra is aktív társadalmi szerepet vállal, és megosztja  véleményét a nagyközönséggel, egyes gazdaságpolitikai témákkal kapcsolatban is.