Leszavazták egymás javaslatait az adósságplafonról

2011.07.31. 01:23 Módosítva: 2011.07.31. 01:46

Szombaton sem sikerült áttörést elérniük a republikánusoknak és a demokratáknak az adósságplafon emeléséről, pedig ha nem születik meg a kompromisszum, az amerikai kormány augusztus 2-án fizetésképtelenné válhat.

A republikánus többségű képviselőház szombat délután 246-173 arányban előre elutasította Harry Reid, a demokraták szenátus vezetőjének javaslatát, amelyről a szenátusban még nem is tartottak szavazást.

Péntek este a demokrata többségű szenátus szavazta le John Boehner republikánus házelnök javaslatát az adósságplafon kétlépcsős emeléséről, amelyet órákkal előtte már elfogadtak a képviselőházban.

A két eltérő javaslat (ezekről bővebben itt olvashat) elutasítása egyben azt is jelenti, hogy a színfalak mögött folytatódik a huzavona a hétvégén, hogy megpróbálják feloldani a politikai patthelyzetet és elkerülni a lehetséges fizetésképtelenséget.

A republikánusok optimistán nyilatkoztak szombat este. Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője szombat este azt mondta, hogy beszélt Barack Obama elnökkel és Joe Biden alelnökkel is, és meggyőződése, hogy meg tudnak egyezni, elkerülik a fizetésképtelenséget. John Boehner házelnök is úgy vélte, hogy közel a megegyezés.

Ehhez képest az Obamával szintén zárt ajtók mögött tárgyaló Harry Reid, valamint Nancy Pelosi képviselőházi demokrata vezető már közel sem volt ennyire derülátó. Reid szerint egyáltalán nem igaz, hogy közelebb lennének a megoldáshoz.

Barack Obama elnök pénteken tartott beszédében is kompromisszumra sürgette a republikánusokat és a demokratákat, egyelőre azonban nem sok sikerrel. Reid javaslatáról a szenátusban vasárnap hajnalban szavazhatnak.

A kongresszus által korábban meghúzott, jelenleg 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon emelése nélkül a kormánynak választania kell majd, hogy a külföldi hiteltörlesztéseket vagy a belföldi költségvetési kiadásokat akarja-e teljesíteni.

Ha a felek nem jutnak megállapodásra, az Egyesült Államok elveszíti az AAA kategóriájú hitelminősítését. A kudarc várható gazdasági hatását vetíti előre, hogy a Dow Jones-index pénteken már hatodik napja csökkenőben volt.