Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Nem elég az amerikai csomag?

2011.08.02. 16:42

Nem lesz elég az amerikai adósságdinamika stabilizálásához és valószínűleg az Egyesült Államok leminősítésének elkerüléséhez sem a Kongresszus adósságplafon-emelési egyezségében szereplő államháztartási deficitcsökkentési terv, vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja szerint a most elért megállapodás nem állítja rá az Egyesült Államokat fenntartható költségvetési pályára, és így a következő évtizedben sem stabilizálja a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államadósság-rátát. A ház szerint mindemellett az amerikai gazdasági növekedés gyengesége semlegesítheti a deficitcsökkentő csomagban szereplő megtakarítások nagy részét.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint ez az adósságprofil nem felel meg a hitelminősítők elvárásainak sem, és ez az Egyesült Államok leminősítéséhez vezethet. A cég szerint azonban a kulcskérdés nem is az, hogy az Egyesült Államok elveszíti-e lehetséges legjobb, "AAA" adósbesorolását, hanem az, hogy a kötvénypiacok is "együtt mozdulnak-e" a hitelminősítőkkel.

A Barclays Capital számításai szerint a mostani kongresszusi egyezségben szereplő deficitcsökkentéssel még 2021-ben is a GDP-érték 82 százalékán lesz az amerikai államadósság-ráta, és a cég szerint még ez is derűlátó előrejelzés lehet, mivel az amerikai gazdaság reálnövekedése jóval elmarad a kongresszusi költségvetési hivatal (CBO) legutóbbi előrejelzésétől. Ez azt jelenti, hogy a CBO alapeseti deficit-előrejelzései is optimistának bizonyulhatnak, áll a londoni befektetési bank keddi elemzésében.

Leibrecht: Áttörés volt a csomag

Harald Leibrecht, a Merkel-kormány transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó koordinátora keddi nyilatkozatában úgy vélte, hogy az egyezmény egyes részletkérdéseit ugyan még tisztázni kell, de Berlin szerint mindenképp áttörésről lehet beszélni. Leibrecht annak a nézetnek adott hangot, hogy a megállapodásnak sem tényleges nyertese, sem vesztese nincs. Mind a demokraták, mind a republikánusok eleget tettek felelősségüknek, és a kompromisszum ennek eredményeként jöhetett létre. Az adósságplafont megemelik, egyidejűleg átfogó és ambiciózus takarékossági program született - értékelte a transzatlatni együttműködéssel foglalkozó kormánymegbízott. A német kormány koordinátora elismerte, hogy Obama elnök kénytelen volt meghátrálni a leggazdagabb amerikaiak számára tervezett adóemeléseket illetően. Ebben egyértelműen a republikánusok ultrakonzervatív szárnyának, az úgynevezett Tea Party Mozgalomnak az álláspontja érvényesült. Leibrecht szerint  azonban ez nem gyenge, hanem kompromisszumra kész elnökre utal.

Ennek illusztrálására a Barclays Capital közölte, hogy saját közgazdászainak jelenlegi prognózisa az idei negyedik negyedévre 1,5 százalékos amerikai reálnövekedést valószínűsít a tavalyi azonos időszakhoz mérve, jóllehet a CBO hivatalos előrejelzésében ugyanerre az időtávlatra 3,1 százalékos növekedési jóslat szerepel.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint mindezek alapján az adósságplafon-emelési vita során kidolgozott deficitcsökkentő egyezség jócskán elmarad a befektetők és a hitelminősítők által elégségesnek tartott mértéktől, és ha a Standard & Poor's - a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja - következetesen tartja magát ahhoz az okfejtéshez, amelyre hivatkozva negatív kihatású megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatot, akkor valószínű, hogy le is minősíti az Egyesült Államokat.

A nemzetközi hitelminősítők már az adósságlimit emeléséről kirobbant kongresszusi vita korai szakaszában egyértelmű jelezéseket adtak arra, hogy megfoszthatják az Egyesült Államokat "AAA/Aaa" adósbesorolásától: a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service július közepén egyaránt negatív - vagyis leminősítést valószínűsítő - megfigyelés alá vette ezeket az amerikai adósosztályzatokat.

Az S&P ehhez fűzött akkori elemzésében "legalább egy a kettőhöz" esélyt adott arra, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat, akár abban az esetben is, ha megszületik ugyan az egyezség az adósságlimit-emelésről, de a cég megítélése szerint az nem segíti elő a hosszú távú amerikai költségvetési és adósságkonszolidációt.

A Standard & Poor's közölte, hogy megítélése szerint az Egyesült Államoknak négyezer milliárd dolláros középtávú államháztartási konszolidációs programra lenne szüksége az adósságdinamika stabilizálásához.

A Barclays Capital keddi elemzése szerint azonban "teljességgel elképzelhető", hogy a Standard & Poor's - mielőtt döntene az amerikai adósbesorolás sorsáról - még megvárja, milyen további deficitcsökkentő tervekkel áll elő az ezek kidolgozására létrehozott kétpárti kongresszusi bizottság. Az Egyesült Államok leminősítését más nagy londoni házak is szinte biztosra veszik. A Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó cég - szakértőinek hét eleji jóslata szerint az egyetlen kérdés az, hogy a Standard & Poor's és a többi hitelminősítő "már ezen a héten meghúzza-e a ravaszt, vagy még várnak egy kicsit".