Buffett: Semmi értelme a leminősítésnek

2011.08.07. 01:06

Warren Buffett bírálta szombaton a Standard & Poor's hitelminősítőt, amiért egy fokozottal rontott az Egyesült Államok hosszú távú államadós-besorolásán. A befektetési guru szerint a döntésnek "semmi értelme sincsen", és korlátozott hatása lesz a piacokra.

"Én ezt nem értem" – mondta a Berkshire Hathaway holding nagy tekintélyű alapítója és elnöke a Fox hírtelevízió gazdasági híradójában. A világ egyik leggazdagabb üzletembereként számon tartott befektető közölte, hogy omahai székhelyű vállalata megtartja a tulajdonában lévő hatalmas állampapír-csomagot.

"Omahában az Egyesült Államoknak még mindig tripla A-ja van. Tulajdonképpen, ha lenne négyszeres A-fokozat, akkor azt is megadnám az Egyesült Államoknak" – mondta a nyolcvanéves üzletember, akinek vagyonát ötvenmilliárd dollárra taksálja a Forbes magazin.

A Standard & Poor's - a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja - az amerikai piaci zárások után, európai idő szerint szombat hajnalban közölte New Yorkban, hogy az Egyesült Államok eddigi lehetséges legjobb, AAA hosszú távú államadós-besorolását egy fokozattal AA pluszra rontja, negatív kilátással. Az S&P azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Buffett közölte, hogy vállalatának jóval több mint 40 milliárd dollárja van rövid futamidejű amerikai állampapírokban, és az S&P döntése nem készteti őt az értékpapírok eladására. Buffett szerint a leminősítés nem fogja felkavarni a világpiacot, és semmi sem fog változni ettől, hacsak más gondok nem jelentkeznek, és Európában sem adódnak újabb problémák.

Londoni elemzők korábban felhívták a figyelmet arra, hogy a pénzpiaci befektetési alapokat nem is érinti a leminősítés, mivel ezek rövid futamidejű amerikai szuverén adósságpapírokat tartanak portfolióikban, márpedig a rövid lejáratú amerikai kormánykötelezettségek besorolását a Standard & Poor's nem módosította.