Börtön egy brókernek bennfentes kereskedésért

2011.08.12. 19:01

Három és fél év börtönre ítélte pénteken az amerikai szövetségi bíróság a Nasdaq OMX  Group egykori alkalmazottját, amiért az a hozzá eljuttatott bizalmas információt felhasználva bennfentes kereskedést hajtott végre.

Donald Johnson 2006 és 2009 között a világ egyik legnagyobb tőzsdeüzemeltető vállalat, a Nasdaq OMX piaci információs irodájának ügyvezető igazgatója volt, ahol többek között a piacon jegyzett vállalatok vezetőit tájékoztatta arról, hogy milyen hatásai lehetnek az általuk bejelentendő híreknek.

Az amerikai igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint Johnson 755 ezer dollárt nyert olyan társaságok árfolyam-ingadozásán, amelyek többek között napelemeket, gyógyszert vagy állateledelt gyártanak.

Az ügyészség 4 éves börtönbüntetést követelt, amiért a pénzpiaci alkalmazott különösen nagyfokú diszkréciót igénylő pozíciót betöltő személyként élt vissza a hozzá eljuttatott információval.

A vádlott, aki beismerő vallomást tett, 18 hónapos börtönbüntetést és egy év házi őrizetet kért. Ügyvédje arról tájékoztatott, hogy Johnson később az ügyleteken elnyert összeg jelentős részét egyéb részvényakciókon elveszítette.

A bíró az ítélet kihirdetésekor hangsúlyozta, hogy "különösen elszomorító és tragikus" ami történt megjegyezve azt, hogy Johnson háborús veterán és odaadó családapa.