Lassul a növekedés szerte Európában

2011.08.16. 11:55

Lassult a növekedés az eurózónában, közölte kedden az Eurostat. A második negyedévben éves alapon 1,7 százalékkal növekedett a gazdaság, ami 0,7 százalékpontos lassulást jelent az első negyedévhez képest. A szakértők 1,8 százalékos növekedést vártak.

Németország hazai összterméke (GDP) a második negyedévben a kiigazított adat szerint reálértékben 0,1 százalékkal haladta meg az első negyedévit, illetve 2,7 százalékkal volt több az egy évvel azelőttinél. Tavaly a német GDP 3,6 százalékkal nőtt munkanap-kiigazítással, előzőleg, 2009-ben 5,1 százalékkal visszaesett.

Az eurózóna tagországok közül a legjobb erdeményt Észtország tudta felmutatni 8,4 százalékos növekedéssel, a legrosszabbul Portugália teljesített, az ország ismét recesszióba került, 0,9 százalékos csökkenéssel. Olaszországban 0,8 százalékos, Franciországban 1,6 százalékos, míg Spanyolországban 0,7 százalékos volt a növekedés.

Miközben a magyar gazdaság a második negyedévben a vártnál jóval kisebb mértékben, csak 1,5 százalékkal nőtt, a cseh és a szlovák GDP alakulása megfelelt a várakozásoknak. A cseh gazdaság 2,4 százalékkal, míg a szlovák GDP 3,3 százalékkal bővült az idei második negyedévben, írja a Portfolio.hu.

Az első negyedévi 0,7 százalékról 0,2 százalékra csökkent a második negyedévben a román gazdaság negyedéves növekedési üteme is. A szlovák GDP a második negyedévben az előzetes adatok szerint 3,3 százalékkal nőtt a tavalyi második negyedévihez képest,az első negyedévben 3,5 százalék volt az éves GDP-növekedés.