Görögmentés: biztosítékot kérne több ország

2011.08.19. 01:53

Finnország példáját követve pénzügyi biztosítékot kérne Görögországtól az újabb mentőakcióban való részvételért cserébe Ausztria, Hollandia, Szlovénia és Szlovákia is. Helsinki és Athén a napokban állapodott meg arról, hogy Finnország pénzügyi biztosítékot kap a hitelek visszafizetését illetően.

Hírügynökségi beszámolók szerint az osztrák és a holland pénzügyi tárca is azon az állásponton van, hogy ha a finneknek sikerült pénzügyi biztosítékot szerezniük, akkor ők is élnének ezzel a lehetőséggel.

Az osztrák pénzügyminisztérium szóvivője szerint a szakértői szinten tartott tárgyalásokon kiderült, hogy hasonló véleményen van Szlovénia, és Szlovákia is.

A Reuters kalkulációja szerint az említett országokra - Finnországgal együtt - a Görögországnak nyújtandó újabb, 109 milliárd eurós hitelcsomagból 11 százalék jut.

Ugyanakkor a Dow Jones görög kormányzati forrásokra hivatkozva csütörtökön kora este azt jelentette: Görögország más euróövezeti tagállammal nem tárgyal a finnhez hasonló megoldásról. Ha ilyen tárgyalásokra sor kerülne, akkor az az egész második hitelprogram végét jelentené.

Finnország és Görögország a héten arról állapodott meg, hogy Görögország 500 millió eurót helyez el egy letéti számlára, az összeget Finnország a legjobb osztályzatú államkötvényekbe fekteti 25 évig. A tőke és az ennyi idő alatt felhalmozott kamat összege megfelel a görög hitelcsomaghoz való hozzájárulás összegének, azaz 1,6-1,8 milliárd eurónak.