Kína felduzzasztja a nyugdíjprogramját

2011.08.19. 07:53 Módosítva: 2011.08.19. 08:30

Miközben a világ jelentős részén a nyugdíjrendszerek megkurtítására kényszerülnek a kormányok, a pekingi vezetés a kínai nyugdíjprogram bővítése mellett döntött − jelentette a Xinhuanet internetes portál. A 12. ötéves terv módosításával 2015-re minden vidéki és városi lakosra kiterjesztik a nyugdíjbiztosítást − jelentették be az államtanács (a kormány) ülése után.

Ebben a fél évtizedben a 60 éven felüliek száma a jelenlegi 178 millióról 221 millióra emelkedik, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjas korú lakosság aránya a teljes népességhez viszonyítva 13,3 százalékról 16 százalékra megy fel, írja a Napi.

Az időskorúak ellátásának javítása azonban nem merül ki a nyugdíjjogosultság és a nyugdíjfizetés bevezetésével, hanem kiterjed az idősgondozás intézményrendszerének fejlesztésére is. Ez elsősorban azt jelenti, hogy az ország egészére kiterjesztik a rendszert, bevezetik a 65 év felettiek rendszeres orvosi felülvizsgálatát és az orvosi ellátások nyilvántartását.

A városokban élő idősek 80, a vidéken élők 50 százalékának akarják elérhetővé tenni az állami egészségügyi gondozóhálózatot − jelenleg csak a jogosultak 1,5 százaléka tudja igénybe venni ennek az intézményrendszernek a szolgáltatásait.

Kína két évvel ezelőtt indította el a 800 milliós falusi népesség nyugdíjellátásának megteremtését célzó programját, amelynek célja, hogy csökkentse a vidékiek és a városiak életszínvonala közötti óriási különbséget. Eddig 199 millióan kapcsolódtak be a rendszerbe, ők díjat fizettek belépésükért, amiért cserébe 60 éves koruk után havi nyugdíjat kapnak.

Ez kevesebb, mint az iparvállalatoktól nyugdíjba vonulók juttatása, amely a 2005-ös 649 jüanról 2011-re 1362 jüanra (tegnapi árfolyamon 40 300 forintra) nőtt. A pekingi vezetés figyelmeztette a helyhatóságokat, hogy javítsák a nyugdíjprogrammal foglalkozó részlegeik működését, illetve azok intézkedéseinek átláthatóságát.