Új-Zélandra vándorolhat több ezer ír

2011.08.21. 12:53
Sok ír fontolóra vette, hogy elhagyja hazáját, és az új-zélandi kormány hívására részt vesz a földrengés sújtotta Christchurch újjáépítésében. Ez nehézségekhez vezethet az ír munkaerőpiacon.

Új-Zéland szerint legalább nyolcezer emberre lenne szükség a februári, 181 halálos áldozatot követelt földrengésben megrongálódott százezer lakás újjáépítéséhez. Emellett több száz más épületben is kárt okozott a földrengés, és ezeket is újjá kell építeni.

Ian Simpson, a földrengéssel foglalkozó kormányzati bizottság vezetője úgy nyilatkozott, hogy ugyan a helyi munkaerő elsőbbséget élvez, de szívesen fogadják az Írországból érkezőket is, mivel ők képzettek, beszélnek angolul és sokuknak nincs állásuk a hazájukban.

Új-zélandi állásközvetítő cégek ezért több hirdetést helyeztek el ír weboldalakon, és ezekre igen nagy számban jelentkeznek is az írek, akiknek országuk súlyos gazdasági helyzete komoly nehézségeket okoz.

Egy új-zélandi bevándorlási lehetőségekkel foglalkozó tanácsadó elmondta, az új-zélandi kormány bejelentését követően hatalmas érdeklődés alakult ki az ottani munkalehetőségek iránt. Mint Declan Clune kifejtette, Új-Zélandnak elsősorban mérnökökre, minőségellenőrökre, művezetőkre és villanyszerelőkre van szüksége. Előnyös lehet, hogy az írek nagy tapasztalatot szereztek, amikor országukban az építőipar felívelő szakaszban volt - tette hozzá.

Az ír építőipar súlyos helyzetben van, hiszen a gazdasági nehézségek miatt megszűnt félmillió állás fele ezt az iparágat érintette. Az ingatlanpiacon túlkínálat van, nem valószínű, hogy az állástalanná váltak a közeljövőben ismét elhelyezkedhetnek az építőiparban - mutatott rá Neil Gibson,az Ernst and Young Item Club tanácsadója. Nem számít, milyen kedvezőek a kilátások az ír gazdaság jövőjét illetően, a most feleslegessé vált munkaerőre aligha lesz szükség ismét.

Az elemzők amiatt aggódnak, hogy kivándorlási hullám indul meg, ami miatt a képzett munkaerőből hiány alakulhat ki Írországban. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy jövő áprilisig akár 100 ezer ember is elhagyhatja Írországot a gazdasági nehézségek miatt, ami a teljes lakosság több mint 2 százalékát jelentené.