Kész az olasz megszorítócsomag

2011.09.06. 21:13

Egy százalékpontos áfaemelés, az 500 ezer euró feletti éves jövedelmek 3 százalékos különadója, a kiegyensúlyozott államháztartás alkotmányba iktatása, valamint a helyi közigazgatás egyszerűsítése - ezek lennének a sarokpontjai az új olasz megszorító csomagnak, amelyet az olasz parlament felsőháza kedden délután vitatott meg, miközben a nap folyamán - éppen a parlamentre történő nyomásgyakorlás céljával - országszerte utcára vonultak az olasz alkalmazottak.

A Berlusconi-kormány meghajolni látszik az uniós nyomásnak, így a megszorítások utolsó pillanatban elfogadott elemei mégiscsak hitelessé tehetik a csomagot a nemzetközi piacok előtt és elemzők szerint segíthetnek helyreállítani az Olaszország iránt megrendült bizalmat. A kormány azonban a csomag elfogadását bizalmi szavazáshoz kötné, ezt a döntést, mint mondták, "a pénzügyi válság súlyos nemzetközi összefüggései teszik szükségessé".

Az olasz felsőház kedden délután tárgyalta az újabb csomagot, amely 45,5 milliárd eurós megtakarítást helyez kilátásba a júliusban jóváhagyott közel 80 milliárd eurós kiadáscsökkentésen felül.

A megszorító csomag - amelyet a szenátusnak szerdán kellene elfogadnia, majd a képviselőházhoz kerül - főbb elemei között a 20 százalékos áfakulcs 21 százalékra emelése, a félmillió euró feletti éves jövedelmek 3 százalékos különadója, valamint a magángazdaságban foglalkoztatott nők nyugdíjkorhatárának 2014-től történő emelése is szerepel.

A megszorítások része lenne a kiegyensúlyozott államháztartás aranyszabályának alkotmányos beiktatása is, valamint a helyi közigazgatás egyszerűsítésének jegyében bizonyos tartományi kormányzati funkciók átadása a régióknak.

Kormányforrások szerint ugyanakkor a gazdagokra kivetendő 3 százalékos különadóból jövőre nem folyna be több 35 millió eurónál, 2013-ban pedig 88 milliónál, ugyanis ez az új adónem csupán 11 ezer adózót érintene Olaszországban.

A kormány megszorító intézkedései ellen kedden délelőtt kezdődött sztrájk szinte teljesen megbénította Olaszország életét. A legnagyobb szakszervezet, a hatmillió tagot tömörítő CGIL felhívására sztrájkoltak a tömegközlekedési dolgozók, beleértve a légi, a vasúti, valamint a kompközlekedést is. Csatlakoztak a nyolc órásra tervezett munkabeszüntetéshez a kórházak, a postahivatalok, a bankok alkalmazottai is.

A CGIL elnöke szerint a kormány megszorító csomagja "igazságtalan, mivel csak a dolgozókat és a nyugdíjasokat sújtja, a gazdagokat nem". "A kényszerű megtakarítások miatt megbénul a gazdaság, mivel a csomagban nincs semmilyen intézkedés a gazdaság fellendítésére" - fejtette ki még a felsőházi vita előtt Susanna Camusso.