Menekül a tőke Oroszországból

2011.09.07. 10:33

Az Oroszországból az év első felében kivont tőke összege elérte a 31,2 milliárd dollárt, amiből 20 milliárdot az ország vezető bankjai segítettek "kiszökni" - közölte Szergej Mojszejev, a moszkvai jegybank pénzügyi stabilitásért felelős igazgatóhelyettese egy Szocsiban tartott nemzetközi bank-konferencián, írja a Napi Online.

Mint mondta, a 30 vezető bank - élén a legnagyobbal, a Szberbankkal és a csődből éppen csak kimászó Bank Moszkvivel - elsősorban bankközi kölcsönökkel és külföldi személyeknek és vállalatoknak nyújtott hitelekkel juttatta ki a pénzt az országból. Mojszejev aggasztónak minősítette a bankok aktív részvételét a tőkeexportban.

Az elemzők elsősorban a kedvezőtlen befektetési környezettel és a politikai bizonytalansággal magyarázzák a jelenséget a decemberi parlamenti és a jövő márciusi elnökválasztás előtt. A tőkekiáramlást segítik a külföldi bankok oroszországi leánycégei is, amelyek gyakorlatilag nettó kölcsönfelvevőként szerepelnek a piacon, és a pénzt anyacégeiknek utalják haza - írta a RIA Novosztyi hírügynökség.

A tőkekivitel ismételt fellendülése kellemetlen emléket idéz fel még akkor is, ha összege szinte elhanyagolható a válság idején tapasztalthoz képest: 2008-ban 129,9 milliárd, 2009-ben 56,9 milliárd dollár hagyta el az országot, a pénzfolyó tavaly 38,3 milliárdra mérséklődött, de az idei adatok bizonyossá teszik, hogy a 2011-es eredmény a 2010-esnél sokkal kedvezőtlenebb lesz. Az utolsó pozitív szaldójú év 2007 volt, amikor nettó 81,7 milliárd dollár érkezett Oroszországba.

Az orosz pénzügyminisztérium már a tavalyi év végén jogi eszközöket keresett a tőkekiáramlás ellen. Mivel akkor arra gyanakodtak, hogy a külkereskedelmi ügyletek egy része szolgálja a vagyonok kivitelét, szerették volna elérni, hogy ezeket minősítsék pénzmosásnak, így vessenek nekik gátat.

A jelenlegi törvények is lehetővé teszik, hogy az 1 millió dollárnál nagyobb értékű exportbevétel eltitkolását három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtsák, de igen ritka az ilyen vádemelés, elsősorban mivel a cégek külföldi üzletfelei nem kívánnak együttműködni az orosz hatóságokkal - nekik mindegy, hogy a szállító milyen számlára kéri átutalni a pénzét.