Hatásos lehet az Obama-csomag

2011.09.12. 08:06

Barack Obama múlt hét végén meghirdetett új gazdaságélénkítő intézkedéscsomagja jövőre akár két százalékkal is megdobhatja az amerikai gazdaság növekedését és a foglalkoztatás érezhető bővüléséhez vezethet, idézi a Bloombergnek nyilatkozó elemzőket a Napi Gazdaság.

Az amerikai elnök összesen 447 milliárd dollár értékű gazdaságélénkítő intézkedései − ha a törvényhozás is áldását adja rájuk − jelentősen erősíthetik a megrendült gazdasági bizalmat, megelőzhetik a recesszió visszatérését és lökést adhatnak a gazdaság önálló növekedési pályára állásának − jelentette ki a Bloombergnek nyilatkozva Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető közgazdásza. Hasonlóan gondolják a JP Morgan és a Goldman Sachs elemzői, akik szerint a csomag 2012-ben egy-két százalékot hozzátehet a GDP növekedéséhez és 1,3−1,9 millió új munkahelyet teremthet, amivel egy százalékponttal, nyolc százalékra mérsékelheti a munkanélküliségi rátát.

Ez természetesen jól jönne Obamának, hiszen az amerikai politika hüvelykujjszabálya szerint nem választják újra a regnáló elnököt, ha a szavazás idején nyolc százaléknál magasabb a munkanélküliség. Az elnök a törvényhozás két házának közös ülésén több mint felerészben adócsökkentésekből álló programot ismertetett. Az alkalmazottak éves jövedelmének első 106 800 dolláros része után fizetendő tb-járulékot 6,2 százalékról 3,1-re javasolja csökkenteni, szemben a jelenleg érvényben lévő, decemberben lejáró kétszázalékos kedvezménnyel.

A terv szerint a munkaadókat terhelő tb-járulékot az első ötmillió dollárig − amit a cégek bérre fizetnek − szintén levinnék 3,1 százalékkal − ezzel a kisvállalkozásokat támogatnák. Emellett a teljes 6,2 százalékos járulék beszedésétől eltekintene az állam az első nettó 50 millió dollár új éves bértömeg kifizetéséig.

Emellett adóhitellel segítenék a több mint hat hónapja munka nélkül lévők felvételét, könnyítenék az 50 év felettiek foglalkoztatását, nagyobb szabadságot adnának az amerikai államoknak abban, hogy a munkanélküli-segélyeket bérfizetésre használják fel és a szövetségi kormány 35 milliárd dollárt adna a helyhatóságok alkalmazásában álló tanárok, tűzoltók és más alkalmazottak megtartására.

A program tartalmaz egy 105 milliárdos infrastruktúra-fejlesztési keretet is. A terv forrásairól később adnak tájékoztatást − több szakértő attól tart, hogy a tb-befizetések csökkenésének a szociális juttatások látják majd kárát. A republikánusok, akik képviselőházi többségükre támaszkodva elkaszálhatják a programot, vegyes fogadtatásban részesítették Obama beszédét. Egy részük szerint ez valami olyasmi, amit éppen ők javasolnak hosszú idő óta, mások úgy vélik, csak a választók körében nem túl népszerű, több mint 800 milliárd dolláros első csomag 2.0-s változatáról van szól.

A szakértők egy részének is kétségei vannak, szerintük a program nem növelheti a vártnak megfelelően a fogyasztást. Amíg ugyanis a lakáspiac a padlón van, s ezért sok amerikai nem tud szabadulni korábbi adóssága törlesztőrészleteitől, addig az adókedvezményekkel megmaradó jövedelmét inkább megtakarítaná, mint elköltené.

A Fed is beszáll az élénkítésbe A költségvetési deficit csökkentése tovább fékezné a gazdaság fellendülését, ezért a Fed még e hónapban megvizsgálja, milyen lépéseket tehet a növekedés és a foglalkoztatás élénkítése érdekében − jelentette ki Ben Bernanke, a Fed elnöke, részleteket azonban nem közölt.

Találgatások szerint a Fed átválthatja rövid lejáratú államkötvényeit hosszú lejáratúakra, amivel mérsékelheti a hitelköltségeket és nullára viheti le a kereskedelmi bankok 1,6 ezer milliárd dollár értékű Fed-betéteinek kamatát, hogy kikergesse ezt a pénzt a piacra.