Rehn: Nem lesz recesszió

2011.09.15. 14:09

Nem számít újabb recesszióra Európában Olli Rehn gazdasági és pénzügyi EU-biztos. Csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján olyan adatokat ismertetett ugyan, amelyek a gazdasági növekedés lassulására utalnak kulcsfontosságú uniós országokban, ám szerinte visszaeséstől nem kell tartani.

Rehn elismerte, hogy az európai gazdasági kilátások az utóbbi időben romlottak. Mint fogalmazott, az adósságválság viharait a reálgazdaság is megszenvedi.

A brüsszeli statisztikai adatok szerint az EU gazdasága az első negyedévben még erőteljesen növekedett, aztán a növekedés lassult. E lassulás az év hátralevő részében folytatódik, és a növekedés az év végére már csaknem teljesen megszűnik - 0,1-0,2 százalékosra mérséklődik. Éves átlagban azonban idén még így is várható 1,7 százalékos GDP-bővülés a 27 EU-országban, illetve 1,6 százalékos bővülés a 17 euróövezeti tagállamban.

Ahogy a tavaszi előrejelzéshez képest most lassúbb növekedésre számítanak az unióban, úgy az infláció alakulását illetően is módosultak a jóslatok, nevezetesen az áremelkedés ütemének erőteljesebb mérséklődésére számítanak, mint fél évvel ezelőtt.

Számszerűsítve a 27 EU-tagországban 2,9 százalékos, az euróövezetben pedig 2,5 százalékos infláció várható éves átlagban. Ezen belül azonban az év végén már alig lesz 2 százalék fölött az aktuális inflációs ráta.

Az Európai Bizottság az euróövezeti Németországra, Franciaországra, Olaszországra, Spanyolországra és Hollandiára, valamint az eurózónán kívüli Nagy-Britanniára és Lengyelországra - mint a gazdasági szempontból legfontosabb hét uniós országra - lebontott adatokat is közzétett.

Ezek szerint egyedül Németországban javultak az éves növekedési kilátások tavasz óta - az akkor várt 2,6 százalékról 2,9 százalékra. A francia gazdaságtól 1,8 százalékos bővülés helyett most már csak 1,6 százalékot, Nagy-Britanniától 1,7 százalék helyett 1,1 százalékot, Olaszországtól 1 százalék helyett 0,7 százalékot, Spanyolországtól - a tavaszi jóslattal megegyezően - 0,8 százalékot, Hollandiától pedig 1,9 százalék helyett 1,7 százalékot vár Brüsszel. A hét legnagyobb uniós nemzetgazdaság közül a legnagyobb növekedési ütem idén Lengyelországtól várható: mikén tavasszal is, most is 4 százalékra számítanak az uniós szakemberek.