A német jegybank szerint pánikra semmi ok

2011.09.19. 16:30

A német jegybank (Bundesbank) szerint a harmadik negyedévben a recessziós félelmek és az euróövezetben terjedő adósságválság ellenére lendületesen növekedik a német gazdaság.

A Bundesbank hétfőn megjelent havi elemzése szerint a második negyedévi "lélegzetvételnyi szünet" után a július-szeptemberi időszakban ismét lendületes gazdasági növekedés várható, de egyelőre nem látható, hogy meddig tarthat ki a tempó.

A Bundesbank konkrét statisztikai adatokkal és úgynevezett puha - a gazdasági szereplők véleményét tükröző - mutatókkal indokolta derűlátását. Rámutatott például arra, hogy júliusban az ipari termelés és az építőipar teljesítménye is nőtt, az üzleti hangulat alakulását jelző mutatók pedig a jelenlegi helyzet igen kedvező megítéléséről tanúskodnak. A nyári hónapokban a beruházási tevékenység is élénkült, és a lakossági fogyasztás növekedési üteme tartotta a második negyedév végén, júniusban elért szintet.

A folytatás attól függ, hogy mennyire befolyásolja a vállalkozások és a háztartások magatartását az utóbbi hónapokban kibontakozott részvénypiaci lejtmenet és a konjunkturális várakozások romlása.

Az már most látszik, hogy a német bankok nyereségét visszaveti a pénzügyi piacokon eluralkodott feszültség, így az év elején elért erős növekedés ellenére 2011 egészét tekintve várhatóan csökken majd a szektor profitja - írta szeptemberi jelentésében a Bundesbank.

A német bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 1,3 százalékkal nőtt a 2010-et záró három hónaphoz képest, az április-júniusi időszakban viszont 0,1 százalékra lassult a negyedéves szintű növekedési ütem. A Bundesbank 2011 egészére 3 százalékos növekedést jósol, az előző évi 3,5 százalék után.

A jegybankhoz hasonlóan vélekedik a kormány is, Angela Merkel kancellár a napokban úgy vélekedett, hogy "inkább 3 százalékhoz, mintsem 2,5 százalékhoz" közelít majd az éves szintű GDP-növekedési ütem.

Ugyanakkor a kilátások megítélése egyre szélesebb körben romlik. A fejlett ipari országok nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD) a negyedik negyedévre már a német gazdaság visszaesést jósolja, 2012-re pedig sorra rontják előrejelzéseiket a német kutatóintézetek.

Hétfőn a kölni gazdaságkutató intézet (IW) 2,25 százalékról 1,25 százalékra módosította a jövő évi német növekedésre adott előrejelzését, a pénzügyi piacokról a reálgazdaságra átterjedő feszültség veszélyére hivatkozva. Az IW azonban még az optimistábbak közé tartozik, hiszen a kutatóintézetek többsége már csupán 0,8 és 1,2 százalék közötti 2012-es GDP-növekedésre számít.