Nem adják az eurót a görögök

2011.09.21. 12:25

Görögország ragaszkodik az euróövezeti tagsághoz, és további lépéseket kell tennie, hogy elkerülje a gazdasági összeomlást - mondta szerdán Evangélosz Venizelosz pénzügyminiszter az újabb megszorító intézkedések előkészítésére összehívott rendkívüli kormányülést megelőző parlamenti felszólalásában.

A pénzügyminiszter szerint a csatlakozás a valutaunióhoz történelmi jelentőségű döntés volt, amin nem lehet változtatni. "Görögország az euróövezet tagja és az is marad örökre" - szögezte le Venizelosz.

Mint mondta, a kormány "nem kockáztatja az ország sorsát, és mindent megtesz" a válság leküzdéséért. Szükség van a nemzetközi hitelezők segítségére is. A trojka nélkül pénzügyileg már összeomlott volna az ország - mondta a miniszter.

A trojka az Európai Unió, az Európai özponti Bank és a Nemzetközi Valutaalap hármasa, amely összeállította a 110 milliárd eurós első görög mentőprogramot.

A hitel soron következő, 8 milliárd eurós részletének folyósítása hetek óta késik. A hitelezők további reformokat várnak a görög vezetéstől, amelynek már csak októberig van elég forrása a fizetési kötelezettségek teljesítéséhez. Elemzők arra számítanak, hogy a szerdai kormányülésen egyebek között több tízezres elbocsátásokról és adóemelésekről döntenek.