Soros: Súlyosabb a válság, mint 2008-ban

2011.09.25. 16:16
Most súlyosabb a válság, mint 2008-ban volt, mivel akkor helyükön voltak azok az európai hatóságok, amelyekkel kezelni lehetett a válságot; most létre kell ezeket hozni – mondta Soros György, magyar származású befektető az IMF és a Világbank éves rendes közgyűlésén tartott konferencián.

Soros György kijelentette: az euróövezeti mentőcsomagok motorjának számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) csupán egy "embrió", amely nincs felhatalmazva arra, hogy el is költse azokat az összegeket, amelyeket forrásként nyer.

A tőzsdei befektető szerint "ténylegesen elképzelhető, hogy Görögország nem lesz képes elkerülni az államcsődöt". Egy görög csőd esetében elsődleges fontosságú, hogy megvédjék az európai bankrendszert és megfékezzék a tovagyűrűző hatásokat – tette hozzá.

Soros György arra figyelmeztetett, hogy az európai adósságválság, amelynek hatásait fokozza a fejlődő piacok növekedési ütemének lassulása, illetve az amerikai költségvetés körüli politikai megosztottság "költségvetési és hitelpiaci válsághoz fog vezetni". Súlyos veszélyt jelent a világgazdaságra nézve, hogy egyes európai bankok beszüntetik a fejlődő piacokon a dollárhitelezést, mivel dollárlikviditási gondjaik vannak – tette hozzá.

További reformokra és szigorúbb bankredszer-szabályozásra van szükség

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) teljesen megérti, hogy a svájci jegybank árfolyamgátat vezetett be a frank további erősödésének megakadályozása érdekében – mondta Philipp Hildebrand, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnöke a közgyűlés sajtótájékoztatóján.

A szakember kifejtette: "az IMF teljesen megérti, hogy a svájci helyzet egyedi" és leszögezte, hogy a jegybank legutóbbi lépése nem újabb fordulat a sokak által emlegetett "devizapiaci háborúban". Az IMF hagyományosan a lebegtető árfolyam-politika, azaz a devizaárfolyam piaci megállapítása mellett áll ki.

Az SNB szeptember 6-án jelentette be, hogy az euró frankárfolyamára 1,20 frankos szinten alsó korlátot szab meg az alpesi fizetőeszköz további erősödésének megakadályozása érdekében. A jegybank akkor kijelentette: minden eszközt bevet az árfolyamküszöb megtartására.

Hildebrand a sajtótájékoztatón nem kívánta bírálattal illetni a svájci bankóriás, az UBS távozó vezérigazgatóját, Oswald Grübelt, aki szombaton mondott le tisztségéről, hogy ezzel vállaljon felelősséget a bankcsoport londoni befektetési részlegének botránya miatt. Ez utóbbi egyik munkatársa felhatalmazás nélküli kereskedési ügyletekkel több mint kétmilliárd dollárnyi veszteséget okozott.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az eset, ahogy a pénzpiacok jelenlegi gyengesége is, rámutat arra, hogy további reformokra van szükség és szigorúbb szabályozás alá kell vetni a bankrendszert.

3 ezer milliárd eurós tűzfal

Londoni lapértesülések szerint Görögország "rendezett csődjének" lehetővé tétele is felmerült az IMF és a Világbank közgyűlésén. A brit sajtó név nélkül idézett forrásai szerint ezzel együtt 2-3 ezer milliárd eurós (580-870 ezer milliárd forintos) "tűzfalat" is felhúznának a többi sebezhető eurótagállam köré, megakadályozandó a görög törlesztésképtelenség következményeinek járványszerű továbbterjedését.