Radicová lemond, ha bukik a mentőcsomag

2011.10.10. 19:37

Iveta Radicová szlovák miniszterelnök hétfőn pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Koalíció (SDKU) parlamenti frakciójának, illetve elnökségének ülésén állítólag felajánlotta, hogy távozik a miniszterelnöki bársonyszékből, ha a parlament kedden nem szavazza meg az eurós mentőcsomagot, jelentették hétfőn este szlovák hírközlő eszközök megbízható forrásokra hivatkozva.

"Addig, amíg nem fejeződnek be a tárgyalások, nem nyilatkozunk" - közölte később újságírókkal Rado Bato kormányszóvivő. A koalíciós tanács délután ült össze Pozsonyban, hogy megpróbáljon közös álláspontra jutni az eurós mentőalap kérdésében. A négy koalíciós párt közül a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) továbbra is határozottan ellenzi a mentőalap elfogadását, ami a kormány bukásával fenyeget.

A Sme című napilap hírportálja szerint az SDKU több vezetőségi tagja azt ajánlotta Radicovának, hogy a mentőalapról szóló szavazást kösse össze bizalmi szavazással. Szerintük ez az egyetlen esély arra, hogy a Richard Sulík vezette SaS is megszavazza a mentőcsomagot.

A koalíciós tanács ülése előtt éles szóváltásra került sor Sulík és Mikulás Dzurinda, az SDKU elnöke között. Sulík azt állította, hogy az euróövezeti mentőalap egyeseknek mindössze jó ürügy ahhoz, hogy távozásra kényszerítsék Radicovát. Helyi megfigyelők szerint ez célzás volt Dzurindára, az SDKU elnökére. Radicová a párt alelnöke.

„Amikor ezt meghallottam, nem akartam hinni a fülemnek. Azután az jutott az eszembe, ami valószínűleg nincs messze az igazságtól, hogy Sulík hihetetlenül ideges. Ennek pontos okát ugyan nem ismerem, de úgy vélem, azért vált olyan idegessé, mert rájött: az emberek már tudják, hogy most nem Görögország megsegítéséről, hanem mirólunk van szó" – mondta Dzurinda.