Svájc újra közbeléphet

2011.10.11. 07:59

Egyre több piaci szereplő számít arra, hogy a svájci jegybank hamarosan újra lépni fog a frank gyengítése érdekében, és az euró-frank árfolyamára vonatkozó jelenlegi 1,20-as árfolyamküszöböt megemeli. Ezúttal a JP Morgan londoni stratégái nevezik indokoltnak és szükségesnek az intézkedést, 1,30-as új küszöböt vetítenek előre.

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy az árfolyamküszöb emelése indokolt és valószínű a svájci jegybank részéről - idézi a Bloomberg Audrey Childe- Freeman, a JP Morgan londoni devizapiaci stratégájának hétfői kommentárját. Legutóbb az 1,25-ös szintet említették lehetséges új szintnek, ám ez még mindig a svájci frank jelentős túlértékeltségét jelentené. Ehelyett a monetáris hatóságok inkább egy ambiciózusabb célt tűzhetnek ki, így például az 1,30-as szintet az EUR/CHF kurzus esetében.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a svájci jegybank szeptember 6-án döntött az árfolyamküszöb felállításáról a frank erősödésének megakadályozása érdekében és azóta többször is közölte: mindenáron megvédi ezt a szintet.

Ahogyan arról múlt heti cikkünkben beszámoltunk, az SNB akciója - amit egyes szakértők az árfolyamháború újabb felvonásának tekintenek - eddig sikeres volt: a frank euróval szembeni árfolyama egyre távolabb kerül az 1,20-as árfolyamküszöbtől. A hétfői kereskedésben közel 5 hónapos mélypontján is járt az alpesi deviza az euró ellenében. Igaz, a frank gyengélkedéséhez kellettek azok a folyamatosan jelen lévő piaci pletykák is, miszerint a jegybank a küszöb emelésére készül.

A továbbra is bizonytalan nemzetközi befektetői környezet (amit főként az európai adósságválság okoz) elméletileg támogatná a frank erejét, de továbbra is úgy véljük, hogy nem az ide év az, amikor szembe kéne menni a jegybankkal - fogalmazott a szakértő. A Bloomberg hírügynökség telefonon kereste fel ezek után a JP Morgan londoni elemzőjét, aki azonban nem mondott konkrét időpontot az árfolyamküszöb felemelésének bejelentésére. Ugyanakkor lehetségesnek nevezte, hogy még az év vége előtt bejelenti a jegybank az árfolyamküszöb emelését, vagyis az árfolyamháború újabb felvonását.