Egyre több a kínai milliomos

2011.10.13. 17:16 Módosítva: 2011.10.14. 07:21

Tizenkét százalékkal, 535 ezerre nőtt a kínai milliomosok száma tavaly, együttes vagyonuk értéke eléri a 2660 milliárd dollárt, jelentette a Hszinhua hírügynökség a Capgemini és Merrill Lynch közös jelentése alapján csütörtökön.

A számok alapján a szárazföldi Kína az ázsiai-csendes-óceáni térség második és a világ negyedik legnagyobb magas jövedelmű magánszemélyekkel rendelkező országa az Egyesült Államok, Japán és Németország után.

A jelentés szerint tavaly a kínai milliomosok befektetéseiknek a 42 százaléka volt értékpapírokban, míg 27 százalék volt az ingatlanok aránya. Vej Csen (Wei Zhen), aki ugyancsak a Merrill Lynch szakértője ugyanakkor úgy véli, hogy a kínai milliomosok az országos és a világpiaci trendek hatására fokozatosan csökkentik majd vagyonuk értékpapírban és ingatlanban tartott hányadát.

Vej 9,3 százalékos gazdasági növekedést jelzett előre erre az évre Kínban, míg 9 százalékosat 2012-re. A hongkongi milliomosok száma tavaly elérte a 101 300-at, ami 33,3 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez viszonyítva, áll a most közzétett dokumentumban. A hongkongi adatok immár második esztendeje a leggyorsabb ütemű növekedést mutatják a világban. A hongkongi nagyon gazdagok együttes vagyonának értéke elérte az 511 milliárd amerikai dollárt, vagyis 35 százalékkal magasabb, az egy évvel korábban mérténél.

Az ázsiai-csendes-óceáni térségben 3,3 millióra emelkedett a dollármilliomosok száma, amivel a térség most először került a második helyre, Észak-Amerika és Európa közé.