Elfogadták a szlovák bankadót

2011.10.20. 14:26

Jóváhagyta a kormány által javasolt bankadót csütörtökön a szlovák parlament. Amennyiben az államfő aláírja, a jogszabály január elsején életbe lép. A törvény alapján a kiválasztott pénzintézeteknek a betétek 0,4 százalékát járulékként kell befizetniük az államkasszába.

A pénzügyminisztérium eredetileg 0,2 százalékos bankadót javasolt, de később ezt a tételt megduplázta, s ennek alapján utólag mintegy 40 millió eurónak kellene befolynia az államkasszába. A bankadóból származó teljes állami bevétel szakértői becslések szerint mintegy 80 millió eurót tesz majd ki.

A szlovák bankszektor stabilitását ingathatja meg, amennyiben az Ivan Miklos pénzügyminiszter elképzelései szerinti bankadót vezetik be Szlovákiában − jelentette be Igor Vida, a szlovák bankszövetség (SBA) vezetője a Napi Online szerint. A szövetség figyalmeztetett arra is, hogy az adó miatt emelkedhet a banki termékek és szolgáltatások ára és elbocsátásokhoz vezethet a bankszektorban.

Pedig lehet, hogy ez még csak a kezdet: Robert Fico, a Smer elnöke  jelezte, hogy ha pártja a 2012 márciusi előrehozott választások után pártja hatalomra kerül, akkor 0,7 százalékos adót vet ki a pénzintézetekre. Ez pedig a szlovák bankszövetség számítása szerint még az Európában messze legmagasabb magyar különadó mértékét is lekörözné - ez a magyarországon működő pénzintézetek 2009-es módosított mérlegfőösszegének 0,45 százalékát teszi ki.

A lépés érinti az OTP szlovák leánybankját is, a Portfolio szerint ez a második negyedév végén közel 70 milliárd forintnyi vállalati betétállománnyal rendelkezett, amiből éves szinten közel 280 millió forintnyi különadó fizetési kötelezettsége keletkezhet.