A görög adósság felét varrnák a bankok nyakába

2011.10.22. 11:46 Módosítva: 2011.10.22. 12:13

Megállapodásra jutottak az euróövezeti országok pénzügyminiszterei arról, hogy megkérik a Görögországnak hitelező magánbankokat, fogadják el a görög államadósság legalább felének a leírását - közölte egy uniós diplomáciai forrás. Tájékoztatása szerint a megállapodás péntek este született meg a miniszterek (Eurogroup) brüsszeli találkozóján.

Az 50 százalékos mértékről korábban is számos hír szivárgott ki, ezt azonban hivatalosan még senki nem erősítette meg. Az mindenesetre bizonyos, hogy nagyságrendileg ekkora, vagy efeletti, akár 60 százalékos leírásra lehet szükség, ha pusztán az eddig jóváhagyott, 110 milliárd eurós hitelprogramot folytatják.

A kérdés az, hogy mikor indulnak el a tárgyalások a leginkább érintett bankok vezetőivel – a görög adósságot megtestesítő, lefelezni szándékolt állampapírok nagy része olasz és francia bankok kezében van. Így a vasárnapi, majd várhatóan szerdán folytatódó uniós csúcs egyik kérdése, hogyan sikerült a veszteséget leíró bankokat stabilizálni.

Szédületes a görög adósság

A görög államadósság 2010-ben 330 milliárd euróra rúgott, mintegy 30 milliárd euróval nőtt egyetlen év alatt. Összehasonlításképpen a magyar adósság 78 milliárd euró körül van. A görög probléma veleje azonban, hogy az államadósság a szintén elképesztően magas költségvetési hiány miatt évente óriási léptékben nő: a GDP tíz százalék körüli-feletti költségvetési hiány évente több tízmilliárd euróval növeli az adósságot. Az utolsó lezárt évben, 2010-ben így a GDP-hez viszonyított 144 százalékos arány mára 150-160 között van valahol. A görög költségvetés hiánya 2009-ben 15, tavaly 10 százalék fölött volt, és a megszorító csomagokkal sem sikerült érdemben lejjebb szorítani idén sem.

A bankok is fizetnek

Az MTI által idézett forrás szerint mostantól az 50 százalékos veszteségleírásról szóló döntés értelmében folytatják a tárgyalásokat a bankszektor képviselőivel. A megbeszéléseknek a tervek szerint legkésőbb a jövő szerdai euróövezeti csúcstalálkozóig eredményre kell vezetniük.

Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke szombat reggel maga is megerősítette, hogy abban egyetértettek: a Görögországnak hitelező bankoknak a korábban gondoltnál "lényegesen nagyobb" veszteségeket kell elfogadniuk. Hozzátette, hogy a többletveszteség a hitelek leértékelődésének formáját ölti majd. Az adósságleírás konkrét mértékét azonban sem Juncker, sem más miniszterek nem erősítették meg.

Nemzetközi szakértők péntek este kiszivárogtatott tanulmánya szerint a hitelezőknek 60 százalékos veszteséggel kell számolniuk abban az esetben, ha az euróövezet nem változtat a júliusi kormányfői megállapodáson, amely szerint a Görögországnak nyújtandó újabb többéves hitelcsomag értéke 109 milliárd euró lesz.

Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter szombaton mindazonáltal már arról számolt be, hogy a júliusi megegyezésen túlmutató intézkedésekről tárgyaltak.

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter jelezte: az EU várhatóan felhatalmaz egy tapasztalt uniós tisztviselőt, hogy tárgyalásokat folytasson a magánbankokkal az újabb támogatási csomaghoz való hozzájárulásukról.

A pénteken kezdődött és várhatóan csak a jövő szerdai euróövezeti csúccsal véget érő, legmagasabb szintű brüsszeli tárgyalássorozat fő célja, hogy olyan csomag szülessék, amely magában foglalja a nemzetközi pénzügyi válságból való kilábalás programját, tartós garanciát jelez az adósságválság kiszélesedésének elkerülésére és enyhítésére, és mindezek által meg tudja nyugtatni a pénzügyi piacokat.