Béla
13 °C
27 °C

Sarkozy: A világ elkerülte a katasztrófát

2011.10.27. 23:03

A francia elnök szerint az eurózóna megmentése érdekében az Európai Unió csúcstalálkozóján meghozott döntésekkel a világ elkerülte a katasztrófát. „Ha az euró tegnap este bedőlt volna, egész Európa szétesett volna. Ha Görögország csődöt jelentene, egy olyan lavina indulna meg, amely mindenkit elsodorna” – mondta Sarkozy.

„Ha nem született volna megállapodás tegnap este, az nem csak Európát taszította volna katasztrofális helyzetbe, hanem az egész világot" – tette hozzá a francia államfő a két legjelentősebb francia országos csatornának adott mintegy egyórás élő interjújában.

Sarkozy egyébként úgy vélte, hogy „hiba” volt Görögországot 2001-ben felvenni az eurózónába. „Hiba volt, mert Görögország hamis adatokkal lépett be, még nem állt készen”. Ugyanakkor hozzátette: bízik abban, hogy a brüsszeli csúcstalálkozón csütörtök hajnalban meghozott döntéseknek köszönhetően Görögország megmenekülhet az államcsődtől.

A francia államfő a legjelentősebb döntések közül kiemelte: sikerült elérni, hogy a bankok önként elengedjék a náluk lévő görög államadósság felét, amely így a jelenlegi 200 milliárd euróról 100 milliárdra csökken.

A francia ellenzék csütörtökön aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az európai vezetők arról állapodtak meg a csúcstalálkozón: az euróövezeti átfogó mentőcsomag legfontosabb pillére, az eurósánc, hivatalos nevén az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásait többek között úgy bővítik ezer milliárd euróra, hogy egy különleges célú eszközt hoznak létre, amely euróövezeten kívüli államok befizetései ellenében kötvényeket bocsát ki. Kína már jelezte, hogy ennek létrehozásában szívesen részt vesz.

„Kína nem nélkülözhetetlen az euró megmentéséhez, de az európaiaknak nincs okuk visszautasítaniuk a kínai tőkét ... Ha a kínaiak, akik a világ tartalékának hatvan százalékával rendelkeznek, inkább az euróba fektetnek be, mint a dollárba, miért utasítanánk vissza?” – mondta ennek kapcsán Sarkozy. Véleménye szerint a kínaiak szerepvállalásával „a függetlenségünk nem kérdőjeleződik meg”.

Sarkozy azt is jelezte, hogy a kormány által 2012-re tervezett 1,75 százalékos GDP-növekedést egy százalékra kell módosítania Franciaországnak. Az elnök szerint a jövő évre előirányzott 12 milliárd eurós megtakarítás mellett további 6-8 milliárd euró visszatartására lesz szükség. A konkrét intézkedéseket tíz nap múlva jelenti be a kormány.

Az általános áfaemelést, amiről az elmúlt napokban sajtóértesülések jelentek meg, az elnök kizárta. „Semmiképpen nem lesz általános áfaemelés. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy ez a franciák vásárlóerejét és fogyasztását vetné vissza” – mondta Sarkozy. Az esetleges adóemelésre vonatkozó kérdésre pedig azt válaszolta, hogy Európában jelenleg Franciaországban a legmagasabb az adó.

A francia elnök arról is szólt, hogy nem látja értelmét a befektetési és takarékbankok különválasztásának, mert nem hisz abban, hogy egyes bankok „100 százalékosan kockázatosak, mások pedig 0 százalékosan”.

Jelezte ugyanakkor, hogy a francia jegybank ezentúl ellenőrizni fogja és szankcionálhatja a bankokat. Ennek érdekében Christian Noyer, a jegybank elnöke valamennyi bankvezetővel találkozik a következő napokban. „A jegybankelnök fog ezentúl ügyelni arra, hogy a bónuszok és a fizetések végre normalizálódjanak” – mondta az államfő.