Kína bízik az euróövezetben

2011.10.31. 22:37
Kína úgy gondolja, hogy stratégiai partnere, az euróövezet képes megoldani gazdasági problémáit - mondta a kínai elnök, Hu Csin-tao (Hu Jintao) hétfőn Bécsben. A kínai gazdasági miniszter hathatós segítséget helyezett kilátásba.

"Figyelemmel követjük a gazdasági fejleményeket a mostani nehézségek közepette. Meggyőződésünk, hogy Európában megvan a bölcsesség és a hozzáértés a nehézségek leküzdésére" - mondta az Ausztriában tartózkodó kínai államfő. Hu Csin-tao nem tért ki arra, hogy Kína részt vállalna-e az euróövezeti államadósság-válság kezelésében, például oly módon, hogy tőkét társítana az euróövezeti mentőalaphoz (EFSF), amint azt a múlt szerdai euróövezeti csúcsértekezlet határozatai lehetővé teszik.

Csen Tö-ming (Chen Deming) kereskedelmi miniszter a látogatás alkalmával úgy fogalmazott, hogy Peking kész segíteni Európának a gazdasági és pénzügyi válságban, illetve az adósságválságban. "Az összes ország egy csónakban evez. Segítenünk kell egymásnak, hogy Európa talpra álljon" - mondta. A miniszter "hathatós támogatást" helyezett kilátásba, egyúttal arra kérte Bécset, hogy járjon közben az egyes kínai termékekre nyugati országokban kivetett embargó megszüntetése érdekében.

Klaus Regling, az EFSF európai mentőalap igazgatója múlt pénteken ázsiai körútja keretében elsőként Kínában igyekezett támogatókat toborozni az európai válságrendezési erőfeszítésekhez. Kínai oldalról egyelőre nem erősítették meg a befektetési szándékra vonatkozó európai reményeket.

A kínai kormányfő még szeptemberben, a Világgazdasági Fórum egyik tanácskozásán azt mondta, hogy Kína bővítené európai befektetéseit, de cserébe az európai vezetőknek "bátor lépéseket" kell tenniük, mindenekelőtt elismerni azt, hogy Kína piacgazdaság.

A látogatáson nagy szerepet kaptak a kínai-osztrák kétoldalú gazdasági kapcsolatok. Stratégiai perspektíva rejlik a kínai-osztrák kapcsolatokban - jelentette ki a kínai államfő. Hu Csin-tao csak röviden nyilatkozott a sajtónak, részletekre nem tért ki. Megemlítette azonban, hogy Kínát érdekli a technológiai import Ausztriából. Vendéglátója, Heinz Fischer osztrák államfő kiemelte a turisztikai, befektetési és kereskedelmi kapcsolatok fejlődését. A kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly 40 százalékkal, 8,2 milliárd euróra nőtt, és a következő öt évben meg akarják duplázni ezt az összeget.

Hu Csin-tao és Fischer összesen hét kétoldalú megállapodást írt alá gazdasági, környezetvédelmi, kereskedelmi és oktatási témákban. A kínai államfőt másfélszáz fős gazdasági küldöttség kísérte el Ausztriába.

Az osztrák elnök visszafogott formában az emberi jogok témakörére is kitért. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint megvitatta vendégével "a jogokat és a kötelességeket", amelyeket az ENSZ Emberi Jogi Bizottságában betöltött tagság jelent Ausztria számára.

Hu Ausztriai látogatását egy Tibet-párti szervezet és a Falunkung (Falun Gong) szekta tüntetései kísérik. Hétfőn az egyik demonstráció helyszínén dulakodás tört ki az egyik tüntető és kínai állampolgárok között, miután utóbbiak ki akarták ragadni az aktivista kezéből a tibeti lobogót, és taszigálni próbálták őt.