Itt az új Lehman-csőd?

2011.11.01. 15:08

A gazdasági történelemkönyvekbe is bekerülhet a többek közt problémás eurózónás kötvényei miatt bajba kerülő MF Global bedőlése. A 41 milliárdos eszközállományú brókercég hétfőn megindított csődvédelmi eljárása a nyolcadik legnagyobb az amerikai cégek történetében, hajszállal megelőzve a Chrysler 2009-es csődjét, írja a Napi Online.

A volt New Jersey-i kormányzó, és a Goldman Sachs egykori társelnöke, Jon Corzine által vezetett brókercég azt követően döntött a csődvédelem mellett, hogy - kísérteties párhuzamot mutatva a Lehmannal - a múlt hét végén kútba dőltek tárgyalásai az Interactive Brokers általi felvásárlásról. Ennek ellenére a hitelezők még reménykedhetnek, amennyiben ugyanis érvényesíthetőek a társaság kinnlevőségei, valamint az eszközeitől is piaci áron tudna megszabadulni, úgy helyt tudna állni 39,7 milliárd dollárnyi kötelezettségeinek.

Komoly gondok

Komoly gondjai akadhatnak azonban az egyik legjelentősebb amerikai internetes brókercégnek számító társaság ügyfeleinek, miután a chicagói CME, illetve a tengerentúlon és Európában is jelen lévő Intercontinental Exchange (ICE) egyaránt likvidálásra (azaz a meglévő határidős pozíciók zárására) korlátozta az MF Global kereskedési jogait.

A helyzet súlyát érzékelteti, hogy a cég az árupiaci termékek esetében az öt legnagyobb klíringház egyike volt, összesen 7,3 milliárd dolláros ügyfélszámla állománnyal a Bloomberg összeállítása szerint. A csődvédelmi eljáráshoz benyújtott adatlap szerint a legjelentősebb hitelezők a JP Morgan Chase 1,2 milliárd dollárral, illetve a Deutsche Bank Trust Co. 690 millió dollárral. Mindkét társaság letétkezelőként van feltüntetve, ők bonyolították ugyanis az MF Global mögöttes kötvénykibocsátásait. A nagyobb hitelezők között szerepel a CNBC is, a csaknem 845 ezer dolláros követelés mögött a hírcsatorna közlése szerint hirdetési díjak állnak.

Mélyrepülés

A társaság részvényei a hétfői felfüggesztés előtti utolsó kereskedési napon 16 százalékkal 1,20 dollárra zuhantak. Az MF Global négy évvel ezelőtti elsődleges kibocsátását követően 20 dolláron indult útjára az árfolyam, amely röviden még kiszúrt 25 dollár fölé is, ám az elmúlt három év zömét a 10 dollár alatti régióban töltötte.

A csőd híre - a görög népszavazás mellett - mélyrepülést indított el a nemzetközi piacokon: az amerikai S&P 500 részvényindex a pénteki 1285 pontos záráshoz képest már 1228 pontnál jár a határidős jegyzések alapján, vagyis 4,5 százalékkal áll alacsonyabban. Az euró/dollár árfolyam 1,37 alá zuhant a hétfői 1,3860-as záróértékről. A kelet-európai devizák is megszenvedik a piaci félelem újjáéledését, a forint gyengül: egy euró 307,7 forintnál, a svájci frank egysége 252,75-nél járt kedden délben.  • Tippek
  • Hírek