Az unióból is repülnek a görögök?

2011.11.03. 14:16 Módosítva: 2011.11.03. 15:18

Görögország helye az euróövezeten belül van, és ennek garantálására meg is vannak az eszközök, közölte csütörtökön az Európai Bizottság szóvivője.

„Görögországot csak az euróövezeten belül tudjuk elképzelni, a szükséges eszközök ennek biztosítására rendelkezésre állnak, és meg is született a megállapodás használatukról” – közölte Karolina Kottova, a Bizottság szóvivője. „Amennyire rajtunk múlik a dolog, ez az egyetlen lehetőség” – tette hozzá.

A szóvivő elzárkózott a görög euróövezeti tagság megszüntetésére vonatkozó minden kérdés megválaszolásától. Arra a kérdésre azonban, hogy lehetséges-e elhagyni a „egységes piacot” a 27 tagú unió elhagyása nélkül, azt válaszolta: „Az (uniós) szerződés nem rendelkezik külön az euróövezet elhagyásáról az EU elhagyása nélkül.”

A 2009 decemberében életbe lépett Lisszaboni Szerződésbe foglalták bele első alkalommal az unióból való kilépést szabályozó záradékot, amely azonban külön nem rendelkezik az euróövezet elhagyásáról.

Az EU-Bizottság értelmezése szerint tehát a szerződés „nem feltételezi az euróövezet elhagyását az unió elhagyása nélkül” – fogalmazott a bizottság szóvivője.

Görögország jövője akkor vált bizonytalanná, amikor a hét elején Jeórjiosz Papandréu görög miniszterelnök bejelentette, hogy népszavazást kezdeményez a múlt szerdai eurócsúcson született görögmentő csomagról, pontosabban az annak feltételéül szabott görögországi megszorításokról.

Szerda este az uniós vezetők válságtanácskozást tartottak, ahol felmerült: a görögök ne a megszorításokról szavazzanak – a dolgok mostani állása szerint december első napjaiban –, hanem arról, akarnak-e továbbra is az euróövezethez tartozni, vagy sem.

Az is lehet azonban, hogy nem is lesz referendum. Papandréu ugyanis péntekre bizalmi szavazást kért kormányáról, melynek szűk kétfős többsége van a 300 fős görög törvényhozásban. Ha a szavazást elveszti, a kormány megbukik, ebben az esetben az is előfordulhat londoni elemzők szerint, hogy elmarad a népszavazás, és az újonnan hatalmra kerülő kormányerők a mentőcsomag újratárgyalását kezdeményezik.