Kubában engedélyezték az ingatlanok adásvételét

2011.11.03. 15:13

A kubai kormány november 10-től, az erről szóló törvény hatályba lépésétől, engedélyezi az ingatlanok adásvételét – jelentette csütörtökön a kommunista pártlap, a Granma. A lépés elemzők szerint Raúl Castro elnökségének eddigi legfontosabb gazdasági reformintézkedése.

Az engedély kizárólag a kubaiakra és a tartósan Kubában élőkre vonatkozik. Eddig csak bonyolult megállapodások révén volt lehetséges elcserélni az ingatlanokat.

A parlament augusztusban hagyta jóvá a kommunista párt kongresszusa által már áprilisban elfogadott gazdasági és szociális reformcsomagot. A több mint háromszáz intézkedést tartalmazó program végleg leszámol a paternalista társadalommal, csökkenti az állam szerepét olyan szektorokban, mint a mezőgazdaság, a szolgáltatások, a közlekedés és az építőipar, a kisvállalkozások és szövetkezetek javára.

A következő öt év során a gazdaság felélesztésének céljából egymillió állami munkahelyet szüntetnek meg, fokozatos leépítik a szubvenciókat és a jegyrendszerről áttérnek a szabad kereskedésre. Különös fontos szerepet szánnak a magánfoglalkoztatás megteremtésének, mint az állami foglalkoztatás alternatívájának. Jelenleg mintegy 320 ezer magánvállalkozó működik Kubában, többségük az élelmiszergyártásban és -forgalmazásban, valamint a közlekedési szolgáltatásokban.

Bár a gazdaságban a fő szerepet továbbra is a tervgazdálkodás és a szocialista állami vállalatok játsszák, bizonyos piaci mechanizmusokat is figyelembe vesznek. Raúl Castro augusztusi beszámolójában elmondta, hogy az idei első félévben 1,9 százalékkal bővül a hazai össztermék, és a kedvező folyamatoknak köszönhetően az éves növekedés 2,9 százalék lesz. Kijelentette, hogy a kormány „folytatja a kubai gazdaság hitelképességének visszaszerzését” célzó kitartó munkát.