Népszavazás lesz az 5500 forintos minimális órabérről

2011.11.07. 06:48

A svájci szakszervezetek, vasárnapi közlésük szerint, elegendő aláírást gyűjtöttek ahhoz, hogy Svájcban népszavazást írjanak ki a 22 frankos (5500 forint) minimális órabér bevezetéséről.

A Svájci Szakszervezetek Szövetsége (SGB) szóvivője szerint több mint 121 ezren írták alá a kezdeményezést, vagyis túlteljesült a referendumhoz szükséges 100 ezer aláírás.

Ha a svájciak megszavazzák a 22 frankos minimális órabért, az a 42 órás munkahetet alapul véve, négyezer frank havi bruttó jövedelmet jelentene. Ez bőven meghaladja a szomszédos államokban érvényes minimálbéreket. Franciaországban például 9 eurós (2700 forint) órabér van érvényben, Németországban ugyan nincs általános alsó bérhatár megállapítva, de a szakszervezetek legalább 8,50 eurós órabért követelnek.

Az SGB szerint minden tízedik svájci munkavállaló profitálna a minimális órabér bevezetéséből; ma közel 400 ezer ember órabére kevesebb mint 22 frank, mindenekelőtt a takarítók, a textil- és óraipar alkalmazottai, valamint a kiskereskedelemben dolgozók tartoznak Svájcban a rosszul fizetettek közé.

A minimális órabér, elfogadása esetén sem vonatkozna a diákokra, gyakornokokra, családi vállalkozókra valamint az önkéntes munkát végzőkre.