Súlyosabb a válság, mint 2008-ban

2011.11.07. 15:15
Nagyobb nyomás nehezedik most az európai biztosítási szektorra, mint három évvel ezelőtt, fejtette ki a német Handelsblattnak az európai biztosítási felügyelet vezetője Gabriel Bernardino.

„A mostani krízis rosszabb a biztosítási ágazat számára, mint a 2008-as, mert most rendszerszintű a válság” – mondta a német lapnak Gabriel Bernardino, az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) vezetője. Ennek legfőbb oka, hogy szoros az összefonódás az államok és a bankok között.

Mindamellett Bernardino bízik abban, hogy a biztosítók jól átvészelik a válságot, miután az ügyfelek pénzét hosszú távra szóló, széleskörűen diverzifikált befektetésekbe helyezték. „Természetesen lesznek olyan biztosítótársaságok, amelyek nyomás alá fognak kerülni” – figyelmeztetett azonban.

A magánbefektetőknél lévő görög tartozások 50 százalékának leírását menedzselhetőnek tartja a felügyelet vezetője, mondván: a tartozások jó részét a társaságok piaci értéken már leírták.

Az EIOPA által idén nyáron elvégzett stresszteszten az európai biztosítók mintegy 10 százaléka bukott el, viszont 90 százalékuk átment a vizsgán. Az EIOPA akkori megállapítása szerint az ágazat jól fel van készülve egy esetleges pénzügyi sokkra. A vizsgálatba 130 biztosítót vontak be, ezek 27 uniós tagország, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc biztosítási piacának 60 százalékát fedték le.