Három év múlva jön a román euró?

2011.11.10. 18:43

„Kérem ne nevessenek, Románia 2015-ben csatlakozni akar az euróövezethez” – mondta újságíróknak Traian Basescu román államfő csütörtökön, amikor Berlinben Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóját.

„Románia támogatja az európai integrációs folyamatot. Egy széttöredezett Európában nem hiszünk” – mondta a román államfő.

Angel Merkel is az euróövezet egysége mellett foglalt állást cáfolván azokat a híreszteléseket, hogy Németország meg akarna szabadulni az euróövezet „bajkeverőitől”.

„Németországnak egyetlen célja van, abban a formában stabilizálni az euróövezetet, amilyenben most van. Célunk a versenyképesség növelése, a költségvetések kiegyensúlyozása” – mondta a sajtótájékoztatón a német kancellár. „Hiszünk abban, hogy az euróövezet képes teljesen visszanyerni szavahihetőségét, és ez minden egyes országra vonatkozik” – tette hozzá Merkel.

A román államfő a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy Románia szívesen látja a német befektetőket a privatizációban. Megemlített néhány konkrét tervet is, egyebek mellett három fontos hőszolgáltatót, a vasúti teherfuvarozó társaságot akarja magánkézbe adni.

Basescu elmondta, hogy Németország Románia legnagyobb kereskedelmi partnere, a kölcsönös áruforgalom tavaly 14 milliárd eurót tett ki. Romániában Németország harmadik legnagyobb befektető, a beruházások 2010 végén 4,4 milliárd eurót értek el.