Véletlenül leminősítették volna a franciákat

2011.11.10. 21:12

A Standard & Poor's hitelminősítő koraeste közleményben jelezte, hogy nem változtat Franciaország hitelminősítésén.

Az S&P a Telegraph szerint napközben több ügyfélnek is azt jelezte, hogy Franciaország elveszíti AAA- minősítését. A közleményben azonban már jelezték, hogy csak technikai hiba történt, a MarketWatch szerint ezért mehetett ki a francia leminősítésre utaló automatikus üzenet.

Francois Baroin francia pénzügyminiszter azonban nem hagyta ennyiben a kérdést, és vizsgálatot követelt a hiba okai és lehetséges következményeinek felderítésére. A francia monetáris hatóság már vizsgálatot is indított az ügyben.

Az euróra is hirtelen nyomás nehezedett napközben, amit elemzők a Franciaország miatti aggodalmaknak tulajdonítottak, de az S&P korrigálása után már visszatért az olasz események által diktált trendhez az árfolyam.

francia10hf-20111110.png

A Portfolió szerint délután rendkívül megugrott az osztrákkal együtt a francia 10 éves állampapírok hozamfelára is. Utóbbi napon belül 20 bázispontot ugrott, ezzel a francia-német 10 éves hozamkülönbség új történelmi csúcsra, 167 bázispontra tágult. Ezek a mozgások arra utaltak, hogy a befektetők a két ország leminősítésétől tartanak.