Kelet-európai vészhelyzetre készül az EBRD

2011.11.16. 11:52
Vészhelyzeti terven dolgozik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), hogy megakadályozza az adósságválság átterjedését Kelet-Európára - írta szerdán a Die Presse című osztrák lap.

A Die Presse forrás említése nélkül közölt értesülése szerint az EBRD a kulisszák mögött a 2008-as Bécsi Kezdeményezéshez hasonló programról kezdett tárgyalásokat a hatóságokkal és a bankokkal, hogy elejét vegye a hitelezés beszűkülésének.

A Bécsi Kezdeményezés keretében a Lehman Brothers bankház csődjét követő időszakban a nyugat-európai bankok kötelezték magukat, hogy nem vonnak ki pénzt Kelet-Európából. Erik Berglöf, az EBRD vezető közgazdásza szerint a mostani helyzetet nem lehet összehasonlítani a 2008-assal, a jelenlegi ugyanis „a nemzetközi banki tevékenység lényegét” érinti.

Az új uniós rendelkezések szerint a bankoknak legkevesebb kilenc százalékra kell emelniük tőkemegfelelési mutatójukat, ehhez összesen 100 milliárd euróra van szükségük – idézte fel a lap. Az EBRD biztosítani akarja, hogy ne a kelet-európai leányvállalatok kárára történjen ez meg.

Osztrák nagybankok a lapnak nyilatkozva cáfolták, hogy az EBRD felvette velük a kapcsolatot az ügyben és nem is érzik érintettnek magukat, mert nem akarnak tőkét kivonni a régióból.

A helyzet a térségben nem olyan rossz, mint ahogy az EBRD látja, Magyarország kivételével mindegyik ország államadóssága alacsonyabb, mint a nyugatiaké – állították a Die Pressének nyilatkozva a bankok. A Raiffeisen Bank szóvivője mindamellett hozzátette azt is: a jelenlegi helyzetben indokoltnak tűnik egy platform, amelyen a bankok együttműködhetnek.



  • Hírek
  • Hírek