Megszűnik Mária Terézia bankja

2011.11.16. 08:08

Véget ér egy svájci banknév 250 éves története: a Credit Suisse Group AG teljesen beolvasztja szervezetébe a csoporthoz tartozó Clariden Leu privátbankot, megszüntetve ezzel összesen 550 munkahelyet - írja a Napi Gazdaság.

Az integráció része annak a november elsején bejelentett intézkedéssorozatnak, amelynek keretében a Credit Suisse privátbanki részlegének új vezérigazgatója, Hans-Ulrich Meister összesen 1500 fővel akarja csökkenteni a részleg létszámát.

A Clariden Leu beolvasztását az indokolja - mondta el a Reuters szerint Meister -, hogy az elmúlt hónapokban rosszabbodtak a feltételek a privátbanki ágazatban. (A világ országai az utóbbi években egy sor megállapodással próbálták rászorítani Svájcot az adóelkerülést lehetővé tevő banktitok lazítására. Az  "adóoptimalizáló" offshore ügyletek elvesztése érzékenyebben érinti a kisebb privátbankok tevékenységét, mint a nagy bankokat.)

Az ügyfelei számának folyamatos csökkenésével küszködő Clariden Leu 2007-ben jött létre a Credit Suisse öt privátbanki divíziójának összeolvasztásával. Ezek közül az egyik névadó, az 1755-ben alapított Bank Leu valamikor Mária Teréziát is ügyfelei közt tudhatta. A bank 1990-ben került a Credit Suisse tulajdonába, jelenlegi 1770 alkalmazottja 94 milliárd svájci franknyi vagyont kezel, szemben a 2007. évi 129 milliárddal.