Most a spanyol csődtől retteg a piac

2011.11.17. 13:19 Módosítva: 2011.11.17. 13:22

A spanyol államkötvény hozamok 14 éves csúcsra emelkedtek csütörtök délelőtt, miután a 10 éves lejáratú hozamok az októberi 5,433 százalékról 6,975 százalékra nőttek. Madridban hétvégén választás lesz és a hozamok mostani megugrása piaci bizonytalanságra utal.

Spanyolország 3,56 milliárd eurót értékesített most, amire másfélszeres túljelentkezés volt, de a célösszeg 4 milliárd euró volt és az előző hónaphoz képest már így is kevesebben érdeklődtek a vásárlás iránt – írta meg a BBC.

„A végeredmény szörnyű, nem sikert a teljes összeget előteremteni, és az ajánlattevők arányai is nagyon alacsony volt. Bár Spanyolország és Olaszország gazdasági struktúrája eltérő, az államkötvényi kamatok azonos szinter kezdenek beállni” – nyilatkozta Achilleas Georgolopoulos az angol Lloyds bankcsoport elemzője.

A spanyol-olasz párhuzam valós trendeken alapul, ugyanis a mai nap során az olasz állampapír hozamok a kritikus 7 százalék fölötti szinten, egészen pontosan 7,06 százalékon, álltak, és kedd óta nem sikerült jelentősebben visszasüllyedniük.