Végső soron jó ez a válság

2011.11.21. 18:57

Az euróövezeti adósságválság végső soron kedvező lehet Európa számára, mivel arra kényszeríti, hogy régóta halogatott reformokat hajtson végre, mondta a norvég állami olajalap vezetője hétfőn.

Yngve Slyngestad újságíróknak elmondta: az európai kilábalásba vetett bizalom jele, hogy a norvég nyugdíjalap mintegy 1 milliárd eurós heti pénzáramlását az öreg kontinensen jegyzett részvényekbe fekteti. Úgy fogalmazott: "ami most történik Európában, az vélhetően kedvező a befektetőknek, és végső soron az egész kontinensnek".

Slyngestad szerint már öt évvel ezelőtt általános egyetértés volt abban, hogy Európa előtt hatalmas kihívások állnak, és jelentős változtatásokat kell végrehajtani. Nincs kétség afelől, hogy a mostani válság számos változást eredményez majd - tette hozzá.

Az olajalap vezetője kijelentette:  a jelenlegi nehézségek ráébresztik a vezetőket, mennyire fontos az élénk magánszektor, hogy figyelembe kell venni az olyan demográfiai tényezőket, mint a társadalom öregedése, és ennek a nyugdíjrendszerre gyakorolt hatása.

Az olajalap kezeli az olaj- és gázértékesítésből származó bevételeket, mintegy 400 milliárd euró értékű vagyont halmozott fel. Az alap Európa legnagyobb befektetője, a kontinens összes tőkeértékének mintegy 2 százalékát birtokolja. Az alap két év szünet után 2009 augusztusában kezdett el újra európai részvényeket vásárolni, miután az európai részvénypiacok egy éves mélypontra süllyedtek.

A norvég olajalap nagyjából 100 millió euró értékben tart az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) által kibocsátott kötvényt. Ez az euróövezeti mentőalap összes értékesített kötvényének csupán 0,7 százaléka. Az alapnak kevesebb mint 8 milliárd eurós kitettsége van görög, portugál, ír, olasz és spanyol államkötvények formájában.