Pénzt öntenek a világba a jegybankok

2011.11.30. 14:29

Összehangolt likviditásnövelő intézkedéseket jelentettek be szerdán a világ legnagyobb központi bankjai. A bejelentés hatására az euró jelentős mértékben erősödött a dollárral szemben.

A kanadai, az angol, a japán, és a svájci jegybank, illetve az Európai Központi Bank (EKB) és a Fed újabb közös lépésre szánta el magát. A likviditási problémák enyhítése érdekében az akcióban részt vevő jegybankok még több pénz pumpálnak a globális pénzügyi rendszerbe. A lépéstől a hitelezési aktivitás élénkülését, és a növekedési kilátások javulását várják a jegybankok, olvasható a közös közleményben.

A központi bankok döntése értelmében 50 bázisponttal csökkentik dollár denominálású egynapos likviditási csereügyletük kamatlábát. Az intézkedés december 5-én lép életbe. A szervezetek egyúttal 2013 februárjáig meghosszabbították a likviditási eszköz érvényességét. Ezen felül az Európai Központi Bank (EKB), a svájci, illetve a japán jegybank megegyezett abban: felkészülnek arra, hogy kétoldalú megállapodások nyomán egymás devizáiban is szükség esetén folyósítsanak finanszírozást, ha a piaci körülmények ezt szükségessé teszik.

Az EKB közleménye szerint most még nincs szükség csereügyletekre az amerikai dollártól eltekintve, de a bankok közös megegyezéssel jobbnak látták, ha már most megegyeznek egy keretegyezményben, hogy szükség esetén azonnal tudjanak cselekedni.

"Meglepte a piaci szereplőket a FED, mivel a legfontosabb jegybankokkal újrakötötte azokat a megállapodásokat, amelyekkel dollárfinanszírozást biztosít a számukra. Ilyen bejelentést az utóbbi években már többször láthattunk, főleg év végén gyakori, amikor a globális bankházak felkészülnek az év végén esedékes zárásra" - írja elemzésében az Equilor.

A lépés azért fontos, mivel a pénzügyi rendszerben hetek óta lehetett a dollár oldaláról likviditási problémákról hallani, a mostani lépés viszont rövid távon mindenképpen orvosolja ezt a problémát.

A FED a lépéssel a korábbi jegybanki megállapodásokat kibővítette és olcsóbbá tette, ráadásul új megállapodásokat is tető alá hozott velük. Átmenetileg tehát enyhül a feszültség a jegybankoknál és a globális bankrendszer egészében is, vagyis a kereskedelmi bankok pénzügyi ereje javulhat.

Az Equilor elemzői szerint a probléma az, hogy ezeket az összegeket vissza is kell fizetni, tehát a lelkesedés nagyon könnyen lelohadhat. Ezt a nyulat azonban már sokszor elővette a FED, és mindeddig ugyanaz a forgatókönyv valósult meg: a kezdeti pluszok idővel elolvadnak, hiszen hiába a jó hír, arról szokás szerint még nem szól a fáma, hogy milyen problémák vezettek a mostani döntéshez.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A piacok kedvezően reagáltak a hírre és a tőzsdék meredeken emelkedtek. A német DAX index napi 4 százalékos erősödést mutatott, a franci Cac 40, illetve az angol FTSE 100 pedig 3-3 százalékot. Az euró/dollár jegyzések 1,33-ról egészen 1,3420-ig emelkedtek, de erősödött a forint is. Az euró jegyzése 307 forint alá süllyedt, a dollár 227,60, a svájci frank 250,40-re esett.

    „A megállapodás mutatja, hogy a központi bankok továbbra is együttműködnek világszerte és hogy az EKB és a partnerei tisztában vannak az európai bankokat érő finanszírozási nyomással. A lépés csökkenti a dollárban vagy más pénznemekben való finanszírozás költségeit, tehát kis mértékben, de emeli a bankok profitrátáját, ami jobb esélyt ad nekik a tőkefedezetük megerősítésére” – mondta a BBC-nek Christian Schulz a Berenberg Banktól.