IMF: A megállapodás még nem teljes megoldás

2011.12.11. 20:21 Módosítva: 2011.12.11. 20:21

A csütörtök-pénteki uniós csúcson elért megállapodás a szorosabb gazdasági integrációról a helyes irányba tett lépés volt, de nem teljes megoldása az euróövezeti adósságválságnak, jelentette ki Olivier Blanchard, a Nemzetközi Valutaalap kutatási igazgatója.

Egy tel-avivi üzleti konferencián Blanchard úgy vélte, hogy a piaci hullámzás nagy része az európai politikusok különböző nyilatkozatai okozták. A vezető közgazdász szerint az amerikai gazdaság jövőre nem lesz olyan erős, mint az idén, mivel Washington 2011-ben a vártnál jobb évet zár.

Az euróövezeti államok megállapodtak a költségvetési koordináció szigorításában és a stabilizációs eszközök megerősítésében az EU-csúcson. Az egész éjjel tartó tanácskozást lezáró nyilatkozatban arról tájékoztatnak, hogy új költségvetési szabály mellett kötelezik el magukat, amely szerint a 0,5 százalékos GDP-arányos strukturális hiányt meg nem haladó költségvetéseket tekintik egyensúlyinak. Ezen felül az euróövezeti tagállamok a túlzottdeficit-eljárás megerősítése mellett elkötelezik magukat, hogy 3 százalékot meghaladó deficit automatikus szankciókat von maga után, kivéve ha az euróövezeti tagállamok minősített többséggel ezzel ellentétesen döntenek.

Az állam- és kormányfők elhatározták, a tagállamok szintjén törvényi, illetve alkotmányos szabályozással írják elő a kiegyensúlyozott költségvetéseket. Vállalták továbbá, hogy – az Európai Bizottság javaslatait figyelembe véve – automatikus kiegyenlítési mechanizmust dolgoznak ki arra az esetre, ha eltérnének ezektől a szabályoktól.

Az EU huszonhat tagországa támogatja az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek pénteken Brüsszelben tartott találkozóján elhatározott kormányközi szerződés elkészítését. Nagy-Britannia kivételével – az esetenként szükséges parlamenti konzultáció után – valamennyi EU-tagállam kész részt venni a gazdasági integráció mélyítését és az adósságválság tartós rendezését célzó új szerződés előkészítésében.

Lehet, hogy az Európai Unió komoly sebet kapott pénteken, de legalább az is bebizonyosodott, az európai politika nem csak unalmas lehet. Hajthatatlan angolok, cikázó magyarok, és a buli végére megérkező horvátok: zűrös csúcstalálkozó a válság közepén. Összefoglalónk az EU-csúcsról>>>